Årets stortingsvalg ble det svakeste for Arbeiderpartiet på 16 år. Den svake oppslutningen på 27,4 prosent, som i år betyr en tilbakegang på 3,4 prosentpoeng og seks mandater, blir eneste sak på dagsorden på sentralstyremøtet på tirsdag, bekreftet partisekretær Kjersti Stenseng overfor NTB natt til tirsdag.

Nå spekuleres det også om det gjøres endringer i ledelsen. På Aps valgvake på Folkets Hus var Trond Giske skuffet da valgprognosene kom inn mandag kveld.

– Hvis det blir et valgresultat på 27–28 prosent for Arbeiderpartiet, så er det rett og slett for dårlig for oss. Det er skuffende, sa Trond Giske til DN.

–Ledelsen har ansvaret

Han medgir at andre partier på venstresiden hadde «hatt større vind i seilene» under valgkampen. På spørsmål om det vil bli aktuelt med et lederskifte dersom prognosene skulle slå til – og om han er en kandidat til å lede troppene fremover – svarer han følgende:

– Vi skal ta en ordentlig evaluering av hvordan vi har drevet valgkampen, og om vi har lykkes med å få ut budskapet vårt.

Hvem er det som har ansvaret for at velgerne kan ha vendt partiet ryggen?

– Det er alltid ledelsen som har ansvaret, sier Giske.

Du er jo både nestleder og har vært en nøkkelspiller i planleggingen av valgkampen. Tar du selv ansvar for at valgkampen kan ha kommet skjevt ut?

– Absolutt. Dessverre er det ikke alle valg som det er mulig å vinne. Det kommer an på strømningen i befolkningen. Men vi skal ha en grundig evaluering, sier Giske.

Også overfor NRK har Giske sagt at valgresultatet er «altfor dårlig». Samtidig kommer han ikke til å be Jonas Gahr Støre om å vurdere sin stilling.

– Nei, det siste vi trenger nå er en personstrid. Vi trenger heller en runde på det politiske og hvordan budskapet vårt er nådd ut, sier han til rikskringkasteren tirsdag morgen.

Støre føler tillit

Tirsdag morgen opplyser likevel kilder til VG at det ulmer en lederkamp i partiet. Utskiftning i lederrekken var derimot ikke et tema for Ap-leder Jonas Gahr Støre da han innså valgnederlaget natt til tirsdag.

– Jeg er valgt av landsmøtet, og partiet skal slippe å ha noen tvil om det, sa Støre, som omtalte resultatet som «en stor skuffelse» da han talte til valgvaken.

– På vegne av alle som hadde håpet på et skifte, er jeg skuffet. Det er et resultat som er under det Arbeiderpartiet hadde håpet og ønsket. Det skal vi ta på største alvor og gå inn i. Men jeg opplever at jeg leder et samlet parti, sa Støre på vei ut.

Borgerlig flertall

En lederstrid blir derimot ikke et tema for Høyre og statsminister Erna Solberg etter mandagens valg. Med over 95 prosent av stemmene talt opp tirsdag morgen, kan statsminister Erna Solberg og Høyre belage seg på å gå inn i forhandlinger basert på et borgerlig flertall med 89 av 169 mandater.

– Dette er en arbeidsseier, det er et lagarbeid, sa statsministeren i sin tale til partiets valgvake rundt midnatt.

Solberg benyttet talen til å trekke frem samarbeidspartnerne Siv Jensen, leder i Fremskrittspartiet, Venstre-leder Trine Skei Grande og KrFs Knut Arild Hareide. Begge støttepartiene lagt seg over sperregrensen med henholdsvis 4,3 og 4,2 prosents oppslutning.

– Vi skal finne gode løsninger i de neste fire årene, sa Solberg fra talerstolen.(Vilkår)