Det er uenighet i Arbeiderpartiet om det er riktig å fastslå at Jonas Gahr Støre bør lede partiet frem til stortingsvalget i 2021.

– Det er først og fremst Jonas som må vurdere om han er i stand til å lede oss til valgseier. Hvis man kommer til at Jonas ikke vil fortsette, så mener jeg Trond Giske vil være en ypperlig kandidat, sier tidligere leder i LO-forbundet Industri Energi, Leif Sande.

Han er vararepresentant til Stortinget fra Rogaland, og ville kommet inn med et bedre valgresultat.

Flinkere enn Støre

I DN tirsdag kom flere stortingsrepresentanter i Ap med støtteerklæringer til Trond Giske. Sande går et skritt lenger – han sier Ap-nestlederen er en flinkere politiker enn Støre.

– Trond Giske er den desidert flinkeste politikeren Ap har. Han er flinkest av alle på Stortinget, han er uredd og han har greid å gjennomføre ting, sier han.

– Er han flinkere enn Jonas Gahr Støre, syns du?

– Ja, jeg setter Trond Giske høyt. Jeg har ikke sagt at han er den flinkeste statsministeren, men som politikertype, er han den jeg syns er flinkest. Han har en evne til å sette ting på plass, som ingen andre har. Han er veldig handlingsorientert og en glitrende debattant, sier Sande.

«Fått på pukkelen»

Leder i Fagforbundet, Mette Nord, uttalte til VG onsdag at Støre bør fortsette i fire nye år som partileder. Sande syns det er umulig å fastslå det i dag.

– Den som må konkludere, er først og fremst Jonas selv, om han mener han er i stand til å lede partiet frem til valgseier. Han har fått på pukkelen i det siste, men det kan gå fint om fire år hvis han er klar for det, men det er en del ting som må gjøres annerledes, sier Sande.

– Så hvis Støre vil selv, så mener du han bør fortsette?

– Det er jo kul umulig å si det i dag. Da er det ingen vits i å ha en evalueringsprosess. Den må danne grunnlaget for hva som skjer fremover. Hvis han vil, står han veldig sterkt, med mindre det skulle komme opp noe spesielt. Han har også veldig gode sider, han er blant annet utrolig god i debatter, sier Sande.

«Internasjonalt format»

Stortingsrepresentant Tove Karoline Knutsen (Ap) vil at Støre skal fortsette som leder til neste valg.

– Jeg mener Jonas er en politiker av internasjonalt format. Han er klok, dyktig og empatisk, samtidig som han vet å konkludere og sette ned foten når det trengs. En svært kunnskapsrik politiker, som evner å hvelve en høyere himmel over de store spørsmålene og samtidig takle hverdagspolitikken, sier Knutsen.

- Er det ikke tidlig å konkludere med at han bør fortsette til valget i 2021?

- Det er min personlige vurdering, jeg håper han gjør det. Hele ledelsen har selvfølgelig et ansvar for at vi ikke lyktes med å vinne valget, men det har vi alle som er tillitsvalgte i partiet, sier Knutsen.

Hun mener det er urettferdig at det brukes mot Støre at han har formue.

– Jeg har ekstra stor respekt for personer som Jonas Gahr Støre og for eksempel Trond Mohn i Bergen. De kunne trukket stigen opp etter seg, og men i stedet tar de politiske valg på tvers av det som kun ville tjene deres egen lommebok, sier Knutsen.

Landsmøtet bestemmer

Flere stortingsrepresentanter vil ikke konkludere med hvem som skal være partileder før valget i 2021 – de understreker at det er landsmøtet i Ap som avgjør.

– Jeg forholder meg til Jonas som leder, jeg syns han er en god leder. Som leder er du valgt for to år om gangen, og vi har landsmøte i 2019, så dette får vi ta stilling til da, sier Sonja Mandt.

– Hvis Støre vil gå på en ny periode i 2019, kan jeg ikke se for meg at han ikke skal ha støtte til det. Men det er landsmøtet som bestemmer, sier Freddy de Ruiter.

– Det er ikke noen lederdebatt i Ap. Det er noen som prøver å konstruere en kobling mellom hvem som skal ha ledervervet i finansfraksjonen og hvem som skal være partileder. Det er en tøvete kobling. Jeg syns det er et klokt og riktig valg med Giske i finansfraksjonen, legger han til.

– Hvis Støre ikke vil fortsette, hvem er best til å overta?

– Hvis det mot formodning skulle skje, vil det bli en diskusjon i hele partiet hvem det blir.

En ikke-sak

Leder av Fellesforbundet, Jørn Eggum skriver i en sms til DN : «For meg er det enkelt angående lederspørsmålet i Ap. Det er landsmøte som velger ledelse og da er det en ikke-sak nå.» Så han konkluderer at «Ja, Jonas, Trond, Hadia og Kjersti har full tillit.»

NTLs leder John Leirvaag, skriver til DN at hvem som skal lede Ap fremover er «et viktig valg som gjøres av Aps organisasjon».

«Ikke hovedårsaken»

Stortingsrepresentant Tove Karoline Knutsen (Ap) vil at Støre skal fortsette som leder til neste valg.
Stortingsrepresentant Tove Karoline Knutsen (Ap) vil at Støre skal fortsette som leder til neste valg. (Foto: Scanpix)
Stortingsrepresentant Sonja Mandt Bartholsen (Ap) forholder seg til Jonas som leder.
Stortingsrepresentant Sonja Mandt Bartholsen (Ap) forholder seg til Jonas som leder. (Foto: Knut Falch/NTB scanpix)
Leder av Fellesforbundet Jørn Eggum mener det er landsmøte som velger ledelse.
Leder av Fellesforbundet Jørn Eggum mener det er landsmøte som velger ledelse. (Foto: Gunnar Blöndal)

Leif Sande mener det er to hovedårsaker til at Ap gjorde et dårlig valg: At man bommet på distriktspolitikken og konjunkturoppfatningen til folk. Sande har også tidligere kritisert Støres formueshåndtering i valgkampen overfor NRK.

– Jeg har ingen motforestillinger mot at Støre fortsetter i fire år til, hvis vi nå få en grundig gjennomgang av valgkampen, der ingenting feies under teppet. Det er ikke Støre som er hovedårsaken til at vi tapte valget, sier Sande.

Aps leder Jonas Gahr Støre hadde ikke anledning til å kommentere saken onsdag ettermiddag. (Vilkår)

-Det er mye lettere for oljeselskapene å tjene penger på norsk sokkel.
DNs kommentator Bård Bjerkholt kommenterer den økende oljeprisen.
01:55
Publisert: