Kristelig Folkeparti gjør sitt dårligste valg på 81 år med en oppslutning på 4,2 prosent, viser Valgdirektoratets landsoversikt når 95 prosent av stemmene er talt opp tirsdag morgen. Med åtte stortingsmandater kom KrF altså over sperregrensen med liten margin.

– Det ser ut til å bli åtte avgjørende mandater, så det gir god mulighet til å få god påvirkning på politikken også i neste periode. Selv om resultatet er under det vi skulle ønske, så er vi i alle fall på banen politisk i neste periode. Det er i alle fall et lyspunkt, sier Hans Olav Syversen som er nestleder i stortingsgruppen til KrF.

Hans Olav Syversen på KrFs valgvake mandag.
Hans Olav Syversen på KrFs valgvake mandag. (Foto: Nicklas Knudsen)

Tirsdag morgen ble det klart at Syversen mister sin plass på Stortinget til fordel for Venstres Ola Elvestuen.

Borgerlig flertall

KrF ligger an til å få en avgjørende vippeposisjon. Tirsdag morgen viste stemmeopptellingen at at de borgerlige partiene Høyre, Frp, Venstre og KrF har fått til sammen 89 mandater, mens de rødgrønne får 80. Det kreves 85 mandater for å få flertall på Stortinget.

Dermed vil statsminister Erna Solberg være avhengig av støtte fra Kristelig Folkeparti for å få gjennomslag på Stortinget.

– Vi må også ta en skikkelig evaluering på hvordan vi skal fronte saker etter valget. Sorteringssamfunnet der vi setter etiske grenser og ikke bare lar teknologien råde, og den sosiale profilen er viktig for oss, som ulikhet, sier Syversen.

Skrekkscenarioet

– Hvis ikke Erna har tenkt til å alliere seg med Arbeiderpartiet, må hun nødvendigvis gå til oss og Venstre, slik det ser ut nå. Det gir jo muligheter, sier Syversen og legger til:

– Ja, det er borgerlig flertall, men løsningene bør søkes mot sentrum. Det er umulig å si hvordan det blir parlamentarisk fremover. Hvis Erna velger en god sentrumsprofil, blir det mye enklere, sier Syversen.

– Hva skjer hvis Erna Solberg ikke velger en sentrumsprofil?

– Erna er en klok statsminister, og jeg regner med at hun legger opp politikken deretter, svarer Syversen.

Hareide: – Blir ikke et støtteparti

Under partilederdebatten som først gikk av stabelen nærmere klokken ett natt til tirsdag snakket KrF-leder Knut Arild Hareide om hva han ser for seg fremover.

Han har tidligere sagt at det ikke er aktuelt for KrF å gå inn i en regjering med Frp eller inngå en samarbeidsavtale med et regjering hvor Frp sitter.

– Vi har sagt tydelig: Vi ønsker en sentrum-høyre-regjering. Så får vi se hva som skjer. Hvis det ikke blir den type regjering, går vi i opposisjon, men vi blir ikke et støtteparti til en blåblå regjering, sa Hareide.

– Bestemmer selv hvor farlig de lever

Hareide ble spurt om hva han mente med tidligere uttalelser om at en Høyre/Frp-regjering vil leve farlig de neste fire årene. Hareide svarte da at det ikke vil være aktuelt nå å støtte et eventuelt mistillitsforslag mot den sittende regjeringen.

– Men vi har også sagt at vi ikke kan gi en garanti for de neste fire årene. Det er klart at det er slik at Erna Solberg og Siv Jensen helt og holdent vil bestemme hvor farlig de lever. For det har kostet for KrF og Venstre og være en modererende kraft gjennom disse fire årene, sier Hareide.

Han sa også at det har vært tydelig at den jobben KrF og Venstre har gjort har kommet regjeringspartiene til fordel.

– Vi har moderert og gjort politikken mer populær, sa Hareide.

Under partiledertalen på KrFs valgvake i Oslo sa også Hareide at støttepartiet har fått svi.

– På KrFs vegne vil jeg si at det har kostet å være ærlig. Vi ønsker en regjering bestående av sentrum og Høyre med Erna som statsminister, sa Hareide da.

Skrekkscenario

DN snakket tidligere på valgkvelden med nestleder i Kristelig Folkeparti, Kjell Ingolf Ropstad.

KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad ser muligheter i en vippeposisjon for Kristelig Folkeparti.
KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad ser muligheter i en vippeposisjon for Kristelig Folkeparti. (Foto: Nicklas Knudsen)

– Det positive med prognosene nå, er at KrF er i en vippeposisjon. Hvis vi lander med åtte mandat, vil vi kunne styre politikken i større grad og få mer gjennomslag for vår politikk, sier Ropstad.

Det ble likevel en spennende kveld rundt sperregrensen, og altså et historisk dårlig valgresultat for KrF.

– Var dette ditt skrekkscenario?

– Ja, det var jo det, svarer Ropstad.

Han gjentar at KrF ikke lenger vil ha noen samarbeidsavtale med en Høyre-Frp-regjering.

– Vi vil støtte Erna Solberg, men vi kommer ikke til å inngå en samarbeidsavtale, men heller samarbeide i sak til sak. Vi har varslet at vi ikke vil støtte et mulig mistillitsforslag fra Støre, det er det vi har sagt, sier Ropstad.(Vilkår)

Valgnattens ansikter: Se gleden og skuffelsen når Høyre og Arbeiderpartiet får valgresultatet
02:52
Publisert: