Kristelig Folkeparti ligger an til å gjøre det dårligste valget på 81 år. Det ble helt stille da valgprognosen viste at partiet havnet på fire prosent, med kun tre stortingsrepresentanter.

Partileder Knut Arild Hareide kom til partiets valgvake 22:08. Da viste prognosene at KrF ligger an til en oppslutning på 4,3 prosent.

– Det blir en spennende kveld. Vi kan ikke være fornøyd, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til DN da han ankommer valgvaken i Ballroom i Oslo om det foreløpige resultatet som viser at KrF vaker rundt sperregrensen.

- Kostet å være ærlig

Grunnfjellet til partiet har forvitret. Alle tidligere valg i nyere historie har partiet holdt seg over 5,5 prosent.

Da partileder Knut Arild Hareide talte til valgvaken, la han vekt på partiets motstand mot Frp.

- Vi skal være veldig forsiktig å si hva utfallet av valget blir. Men på KrFs vegne vil jeg si at det har kostet å være ærlig. Vi ønsker en regjering bestående av sentrum og Høyre med Erna som statsminister. Vi har vært klare at vi ikke støtter en regjering Frp er en del av, til det er avstanden for stor, sier Hareide under partiledertalen i 22-tiden.

Miste plassen

Flere sentrale KrF-politikere kan miste stortingsplassen.

Dette gjelder også leder av finanskomiteen Hans Olav Syversen som var pessimistisk da han ankom valglokalet i Oslo.

– Jeg er realist og tror det skal holde hardt denne gangen, sier Hans Olav Syversen.

Han sier at det blir en svært spennende kveld for han selv og KrF.

Hans Olav Syversen står i fare for å falle ut.
Hans Olav Syversen står i fare for å falle ut. (Foto: Nicklas Knudsen)

Regjeringsspørsmålet

I starten av valgkampen var KrF tydeligere enn Venstre på at de ikke ønsket at sittende regjering skulle fortsette. Fremskrittspartiet skulle ut.

– Det har vært vanskelig for oss å få frem sakene våre. KrF trenger en sterk oppslutning om våre hjertesaker for å gjøre et godt valg. Denne gangen har det vært for mye snakk om regjeringsspørsmålet og det har vi tapt på, sa KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad til Dagens Næringsliv rett før valgdagsmålingene og prognosene ble presentert mandag klokken 21.00.

– Hva gikk galt med KrFs regjeringsstrategi?

– Dette skal vi evaluere etter valget. Men det er ikke noen tvil om at mange av våre velgere ikke har likt at Frp sitter i regjering, men så har de ikke slått seg til ro med vår forsikring om at vi ikke ønsker Frp i regjering. Jeg tror nok at mange av våre velgere som ikke liker Frp har gitt sin stemme til Arbeiderpartiet, sier Ropstad til DN.(Vilkår)