– Venstre, og særlig KrF, har vært tydelige på at de ikke støtter Fremskrittspartiet i regjering. Det avgjørende og spennende nå blir hva disse partiene vil gjøre, sier Hans-Christian Gabrielsen.

LO-sjefen sitter gravalvorlig på kontoret i LOs hovedkvarter i Oslo. På Youngstorget utenfor haster folk til arbeidet i piskende regnvær. Inne på kontoret til Gabrielsen er stemningen også blytung. Tirsdag våknet Gabrielsen opp til et elendig valgresultat for Arbeiderpartiet. Partiet får 27,4 prosent og mister seks mandater på Stortinget.

– Straffemerket

Ap har ikke gjort et dårligere stortingsvalg fra opposisjon siden krigen. Allerede natt til tirsdag kom LO-sjefen med en soleklar oppfordring til Venstre og KrF.

– Ballen ligger på straffemerket for Venstre og Kristelig Folkeparti. De må ta stilling til hvordan de skal forholde seg til en blåblå regjering med Frps Siv Jensen og Sylvi Listhaug, sa Gabrielsen til DN under Aps valgvake på Folkets Hus.

I møte med DN tirsdag trekker han frem at Venstre og KrF har måttet betale en høy pris for å være støtteparti for regjeringen. Venstre går tilbake 0,9 prosentpoeng, mens KrF falt med hele 1,4 prosentpoeng og er nå mindre enn Venstre.

– Det er opp til KrF og Venstre om denne regjeringen får fortsette, sier Gabrielsen.

Vi gjorde alt vi kunne

For Gabrielsen ble stortingsvalget en gedigen nedtur.

Allerede i april varslet LO-sjefen en raus valgkampstøtte for å sørge for at Siv Jensen og Erna Solberg ble kastet ut av regjeringskontorene. I tillegg til en storstilt mobilisering har LO besluttet å gi rekordstøtte på ti millioner kroner til Arbeiderpartiet, en økning på fire millioner sammenlignet med 2013.

Flere andre LO-forbund har også gitt høyere beløp i valgkampstøtte enn tidligere.

– Vi er ikke fornøyd med valgresultatet, og jeg er naturligvis svært skuffet, sier Gabrielsen. – Vi gjorde alt vi kunne for å følge opp LO-kongressens vedtak om å få en ny regjering, , men det gikk dessverre ikke. Vi klarte ikke mobilisere. Jeg mener norske arbeidstagere hadde fortjent en ny regjering. Det har vært et utrolig engasjement i hele fagbevegelsen som har gjort meg rørt og stolt.

LO-sjefen sier det er en fattig trøst at den borgerlige regjeringen også er svekket.

– Alle de borgerlige partiene går tilbake, sier Gabrielsen.

Støtter Støre

Det var Aps katastrofale valgresultat som førte til at kampen om regjeringsmakten glapp. LO-sjefen synes det er vanskelig å skjønne hvordan det kunne gå så galt.

– Hva mener du er årsaken til at Arbeiderpartiet har gjort et elendig valg?

Jeg synes det er for tidlig å konkludere. Nå får vi sette oss ned for å analysere resultatet og dra lærdom av hva vi skulle gjort annerledes. Vi må gjøre en grundig analyse.

Flere har uttalt at Støre neppe vil overleve valgnederlaget. Kan du utelukke at partilederen må gå i denne regjeringsperioden?

Persondebatt er ikke et tema. Det er et samlet parti som står bak strategi og veivalg. Årsaken til valgresultatet er komplekst, og det nytter ikke komme med forenklede konklusjoner. Nå vil jeg høre hvordan Ap-politikere fra hele landet opplever situasjonen, så får vi bli enige om hvordan vi skal gripe dette an.

Betyr det at Støre fortsatt har din støtte og tillit?

Ja, det har han.

Viktige kampsaker

LO har vært aktive i Aps valgkamp. Har fagbevegelsen deler av skylden for det begredelige resultatet?

Vi vil også ta en grundig evaluering på hvordan vi har jobbet. Det gjør vi alltid under valgkamper. Vi har vært opptatt av å løfte de sakene som har vært viktige for våre medlemmer, og det mener jeg har vært en riktig prioritering.

Aps nestleder Trond Giske erkjenner at Aps budskap i valgkampen ikke nådde frem. Er du enig?

Foreløpig mener jeg det er opp til partiledelsen å kommentere dette. Personlig mener jeg at de borgerlige partiene har vært flinke til å legge et røykteppe over viktige saker. De har klart å etablere et bilde av en situasjon i norsk økonomi som jeg mener det er grunn til å stille spørsmål ved. Vi har en svært krevende situasjon for norsk næringsliv og fortsatt en veldig høy ledighet. Det at vi ser en liten nedgang i ledigheten er strengt tatt ikke et tegn på at det går bedre, det er et tegn på at folk trekker seg ut av ledighetskøen av feil grunner. De gir opp.

Han mener regjeringen går en krevende tid i møte.

– Vi må inkludere flere i arbeidslivet og få bukt med den høye ungdomsledigheten, gjøre arbeidslivet i stand til å møte digitalisering gjennom en kompetansereform samt trappe opp kampen mot sosial dumping.

Gabrielsen legger til:

– Høyre har vært snare til å skrive ut flere garantier som vi kommer til å holde dem til ansvar for. Det gjelder for eksempel sykelønnsordningen og oljepengebruk. Det er viktige saker for oss som vi kommer til å følge tett.(Vilkår)

Her erkjenner Jonas nederlaget
Arbeiderpartiets leder og statsministerkandidat Jonas Gahr Støre erkjente like før midnatt nederlaget i årets stortingsvalg.
01:25
Publisert: