– Vi visste det ville bli en tøff oppgave og at det ville bli jevnt, og det har blitt jevnt, sa Arbeiderparti-leder og statsministerkandidat Jonas Gahr Støre da han gikk på talerstolen i Folkets Hus rundt kl. 23.45 mandag kveld.

Da viste prognosene at Ap lå an til en oppslutning på 27,5 prosent. Det er en tilbakegang på over tre prosentpoeng fra stortingsvalget i 2013. Ap vil da miste fem mandater.

Og: Det svake Ap-valget gjør at de borgerlige partiene ligger an til å beholde flertallet. Dermed ser det ut til at det er statsminister Erna Solberg som får fortsette å styre Norge.

Ap-leder Jonas Gahr Støre forlater Folkets Hus etter å ha erkjent det svake valgresultatet.
Ap-leder Jonas Gahr Støre forlater Folkets Hus etter å ha erkjent det svake valgresultatet. (Foto: Aleksander Nordahl)

– Slik det ser ut nå, ser det ut til at det akkurat ikke holdt. Det må vi være ærlige å se i øynene. Det er en stor skuffelse, sier Støre til de fremmøtte på Aps valgvake i Oslo.

– Vi ga alt

Støre sier det er for tidlig å trekke bastante konklusjoner om hvorfor resultatet ble som det ble.

– Vi ga alt. Uansett hvordan dette går skal vi være stolte av hverandre, sier Støre.

Støre takket dem som har stemt på partiet.

– Jeg kommer til å stå på i de fire nye årene jeg er valgt inn på Stortinget. Vi skal stå på, sier Støre.

– Jeg kan love de som får ansvar i Stortinget at vi skal være en konstruktiv og tøff opposisjon. Uansett står våre verdier fjellstøtt: Rettferdighet og fellesskap, sier Støre.

Støre sa følgende til statsminister Erna Solberg:

– Takk for tøffe fighter. Det har vært mange av dem. Det har vært debatt og en fight med respekt. Jeg ønsker henne lykke til med de oppgavene som nå møter henne.

På Aps valgvake ble det observert gråtende unge Ap-tilhengere etter Støres tale.

Vil ikke gå av

På vei inn til den tradisjonsrike partilederdebatten på Stortinget fikk Støre spørsmål fra NRK om han tror fokuset på hans privatøkonomi har påvirket valgresultatet.

– Jeg tror ikke det, svarte Ap-lederen.

Støre sier også at han vil fortsette som partileder.

– Tror du det blir en lederdebatt i Arbeiderpartiet?

– Det tror jeg ikke, sier Støre til NRK.

Støtteparti rundt sperregrensen

Da de første prognosene ble offentliggjort samtidig som valglokalene stengte klokken 21, viste det at de borgerlige partiene Høyre, Frp, Venstre og KrF beholder flertallet på Stortinget.

Venstre og KrF har siden begge vært under sperregrensen, og med begge partier under ville Erna Solberg ikke hatt nok støtte i Stortinget til å kunne fortsette som statsminister.

Rundt kl. 23.30 var både Venstre og KrF over den viktige sperregrensen på 4,0 prosent. De fire borgerlige partiene hadde da til sammen 88 mandater.

85 stortingsmandater er nødvendig for å få flertall. Men marginene er små.

Slik så prognosene ut kl. 23.25:

Dårlig utvikling for Ap

Ved inngangen til året så Arbeiderpartiet og leder Jonas Gahr Støre an til å cruise inn mot regjeringskontorene.

I januar hadde Ap en oppslutning på over 35 prosent, men sist uke var partiet nede i 26,8 prosent, viser et snitt av meningsmålinger utarbeidet for DN av valgforsker Bernt Aardal.

Prognosene mandag kveld viser altså at Ap er på vei mot rundt 27,5 prosent.(Vilkår)