Ti over halv ett natt til tirsdag samlet alle partilederne seg i vandrehallen på Stortinget for den tradisjonsrike, avsluttende partilederdebatten.

Med 99 prosent av stemmene opptalt er det klart at Jonas Gahr Støre får flertall for sin drømmeregjering bestående av Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti. De tre partiene ligger an til å få 89 av 169 mandater. For å få flertall i Stortinget trenger man 85 mandater.

Arbeiderpartiet ligger an til å få en oppslutning på 26,4 prosent, noe som er en nedgang på et prosentpoeng sammenlignet med valget i 2017. Senterpartiet er den store vinneren med en oppslutning på 13,6 prosent, men SV stiger 1,4 prosentpoeng.

– Det kjennes som en stor seier, åpnet Jonas Gahr Støre debatten.

Han gjorde det klart at han de neste dagene vil innlede samtaler med Senterpartiet og SV, men understreket samtidig at han også vil snakke med de andre partiene på venstresiden.

– Velgerne til MDG og Rødt skal høres. Vi skal ha samtaler med dem, og finne grunnlaget for å starte arbeidet med en ny regjering

Oppdatert valgresultat:

ndn.no

Vedum ville ikke svare om SV

Trygve Slagsvold Vedum stilte selv som statsministerkandidat før valget, men overlater den jobben til Støre.

– Jeg pekte på Støre som statsminister i min valgvake, sa han i debatten.

Vedum ville ikke svare på om partiet ville inngå et samarbeid med SV.

– Vi har vært tydelige over tid på at vi vil bytte ut dagens regjering og erstatte den med en Sp/Ap-basert regjering. Så får vi begynne samtalene i morgen. Vi har et felles ansvar, så får vi bruke tiden fremover, sa Sp-lederen.

SV-leder Audun Lysbakken sa i debatten at de er klare for å snakke med de andre partiene, og vil gå i regjering hvis det er politisk grunnlag for et rødgrønt samarbeid.

– Vi går tydelig frem i det andre valget på rad. Vi har gjenreist partiet til å bli en maktfaktor. Vi har fått til et flertall for en ny regjering, og et flertall ved hjelp av SV.

– Posisjonene i seg selv, er ikke et mål for oss. Men hvis det er et politisk grunnlag for en rødgrønn regjering, politisk grunnlag for å få til en kraftfull nok forandring når det gjelder rettferdig fordeling og miljø, er vi beredt for å gå inn. Blir det for slapt, er vi forberedt på å gå i opposisjon, sa han.

Høyre som konstruktivt opposisjonsparti

I tillegg gjør Rødt et brakvalg og ligger an til å få åtte mandater. Miljøpartiet De Grønne ser ikke ut til å klare å passere sperregrensen, men venstresiden i norsk politikk ligger uansett an til å få rundt 100 mandater.

– Jeg tror vi har vært en tydelig opposisjon til regjeringen. Kanskje den tydeligste kritikeren av regjeringens politikk, sa Rødt-leder Bjørnar Moxnes i debatten.

Statsminister Erna Solbergs Høyre lander på rundt 20,4 prosent, en nedgang på 4,6 prosentpoeng sammenlignet med stortingsvalget i 2017. For Venstre så det mørkt ut da de første prognosene tikket inn, men utover kvelden har partiet seg inn og kommer til å havne over sperregrensen.

– Vi skal være et konstruktivt parti i opposisjon, et tydelig alternativ, og vi vil tydelig utfordre på alt vi har lovet, sa Solberg i debatten.

Hun argumenterte for at det er vanskelig å vinne tre perioder på rad i Norge. Samtidig kom hun med en advarsel til den nye regjeringen.

– For jeg har jo en mistanke om at noen her kommer til å møte seg selv i døren noen ganger i løpet av årene som kommer. Ikke så veldig sjeldent tror jeg, det blir nok ganske ofte, ut fra valgkampen som har vært, la hun til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.