– Vi har god dialog, god progresjon og daglig kontakt, sa Vestre da han kom ut etter møtet tirsdag ettermiddag.

Også statsminister Jonas Gahr Støre deltok sammen med NHO-direktør Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Vestre gjentok at planen fortsatt er å presentere tiltakene i september, men at det er for tidlig å si akkurat når dette vil skje.

– Vi jobber på. Det er viktig at vi gjør dette ordentlig. Vi kan risikere å lage ordninger som gjør vondt verre. Bruker vi for mye penger på rause ordninger til et næringsliv som stort sett går bra, kan det bidra til høyere renteoppgang. Det går ut over vanlige familier, sa han.

– September rykker stadig nærmere, så veldig lang tid skal vi ikke bruke. Vi nærmer oss, jeg er optimist, men vi er ikke helt i mål ennå, sa Vestre.

Han sier at et av dilemmaene er hvilke bedrifter som skal få strømstøtte, og hvilke bedrifter som ikke får.

– Vi har 150.000 bedrifter i kommuner med høy kraftpris. Jeg tror alle skjønner at det å lage ordninger som er rettferdig, og avgrense det, er fryktelig vanskelig. Dersom man begynner å skille mellom ulike bransjer, så vil det være urettferdig. Skal pølsemakeren få, mens bakeriet ikke får?

Han sier at det også er en del andre prinsipielt vanskelige problemstillinger.

– Mange bedrifter har tegnet fastprisavtaler og betalt mer for strømmen når spotprisen har vært lav. Skal det straffe seg for dem at de som ikke valgte å sikre seg, får støtte til å betale strømregningene?

– Vi kan risikere å gi tilskudd til bedrifter som likevel går med overskudd. Vi så under koronapandemien at de relativt rause støtteordningene egentlig gikk til eierne, ikke til arbeidsplassene. Det er dilemmaer, sier statsråden.

Utålmodig

NHO-sjef Ole Erik Almlid er utålmodig etter å få på plass strømstøtten, men har foreløpig ikke fått gjennomslag for at ordningen skal ha tilbakevirkende kraft.

– Det bør dreie seg om dager og ikke uker, vi bør ha en løsning på plass ganske raskt. Men vi har et behov for å gjøre dette ordentlig, så får vi se hvor vi er om noen dager, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid etter strømstøttemøtet med statsminister Jonas Gahr Støre, næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) og LO-leder Peggy Hessen Følsvik tirsdag.

Arendalsuka. Ole Erik Almlid - leder i NHO.
Arendalsuka. Ole Erik Almlid - leder i NHO. (Foto: Elin Høyland)

Han sier at det ligger flere skisser på bordet.

– Det jeg kan si, er at det er flere løsninger som ligger på bordet, og det er også mulig å se kombinasjoner av de ulike løsningene, sier han.

Han vil ikke kommentere om NHOs krav er på linje med LOs.

– Jeg vil ikke kommentere på det før vi er i mål, sier han.

NHO ønsker at strømstøtteordningen skal ha tilbakevirkende kraft fra 1. september, men har foreløpig ikke fått gjennomslag for dette.

– Nå jobber vi med flere løsninger. Vi vil først se hva vi kan konkludere med før vi går videre. Tilbakevirkende kraft er viktig for mange bedrifter. De står i det nå, og mange har stått i det lenge, helt siden i vinter, og kommer til å stå i en krise framover som er enda større. Derfor må vi se på tilbakevirkende kraft.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.