– Løsningen er å bygge mer kraft, sier Olje- og energiminister Terje Aasland.

Han møtte LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid tidlig onsdag. Tema for møtet var hvordan partene kan jobbe sammen om å løse utfordringene i kraftsystemet i tiden fremover.

Partene er skjønt enige om at utbygging av mer kraft er løsningen på problemet. NHO-sjefen påpekte at det de neste tre årene trengs 57 TWh, altså en tredjedel mer enn dagens kraftproduksjon.

– Vi trenger mer kraft raskt, og billigere, sier Almlid.

LO-sjefen er helt enig, og nå starter jobben med å identifisere hvordan dette skal gjøres, raskt.

– Vi må få realisert viktige prosjekter, sier Følsvik.

Maner til dugnad

Olje- og energiministeren oppfordrer nå kommunene til å komme på banen for å identifisere slike prosjekter og stille arealer til rådighet.

– Kommunene må på banen. Vi trenger en dugnad der alle bidrar, sier Aasland.

Han ønsker alle typer ny kraft velkommen, både vannkraft, sol og vind, både på land og til havs. Strømnettet skal også oppgraderes og effektiviseres, samt at det skal bygges mer nett. I tillegg skal det jobbes med energiøkonomisering for å utnytte kraften mer effektivt.

Partene er enige om å arbeide tett med denne problemstillingen fremover, og inviterer også andre til å komme med innspill. Partene lover å komme tilbake med mer konkrete tiltak i løpet av et par dager, muligens allerede denne uken.

– Det er stor entusiasme og iver fra partene for å komme med løsninger, sier Aasland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.