Torsdag formiddag ble det kjent at Stortingets energi- og miljøkomités høring om Equinors milliardtap i USA, skal gå bak lukkede dører. Argumentet var, ifølge saksordfører Espen Barth Eide i Arbeiderpartiet, børssensitivitet.

– Dessverre blir høringen lukket. Det er jeg for min del litt lei for, jeg ønsket helst ikke det, men sånn ble det. Det som kommer ut av den derimot, det skal jo etterhvert inn i en innstilling, sa han til DN.

Senere torsdag kveld gjorde Equinor det klart at det var uaktuelt for dem å gi innsideinformasjon på høringen. Nå vil stortingsrepresentant Lars Haltbrekken i SV at komiteen snur i vurderingen.

– Vi har sendt en henvendelse til komiteen i dag, der vi ber dem ta en ny vurdering fordi vi mener denne saken bør være åpen. Når Equinor sier så tydelig at de ikke kommer med børssensitiv informasjon, så er det ingen grunn til at denne høringen skal være lukket. Vi tror at alle tjener på at saken går for åpne dører, sier han.

– Ifølge våre kilder var det Høyre og Frp som ikke ville akseptere en åpen høring. Gjorde de det for å beskytte sine statsråder?

– Det vil jeg ikke si noe om. Det viktige for oss er å få til en åpen høring i saken, sånn at offentligheten skal få tilgang. Vi snakker om en av de desidert største industriskandalene i Norge, hvor det er sløst bort 200 milliarder kroner. Da har offentligheten krav på å full informasjon. Når Equinor sier de ikke kommer med børssensitiv informasjon, bør dette være helt uproblematisk, sier Haltbrekken.

Fikk sterke reaksjoner

Høringen skal være tirsdag 3. november. Stortinget har invitert avtroppende konsernsjef Eldar Sætre, tidligere konsernsjef Helge Lund i Equinor, styreleder Jon Erik Reinhardsen og tidligere styreleder Svein Rennemo i Equinor.

I tillegg kommer tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp), tidligere olje- og energiminister Tord Lien (Frp), nåværende olje- og energiminister Tina Bru (H).

Høringen vil handle om statens eierskap i selskapet, og hvordan dialogen mellom Olje- og energidepartementet og selskapet har vært. Den tar utgangspunkt i Tina Brus redegjørelse til Stortinget før sommeren.

Avgjørelsen om å lukke høringen har skapt sterke reaksjoner både fra analytiker Frederik Lunde i Carnegie, Høyre-politiker Michael Tetzschner, forvalter Trond Omdal i Pensum Wealth Management, og DNs kommentator Terje Erikstad.

Får støtte av MDG

Leder Une Aina Bastholm i MDG er også medlem av energi- og miljøkomiteen. Hun er enig med Haltbrekken om at komiteen må snu.

– Ja, det støtter jeg selvfølgelig. Under diskusjonene tok jeg til orde for å avklare behovet for å lukke høringen. Jeg mente vi burde rådføre oss med konstitusjonell avdeling for å vurdere faren for å ikke få informasjon som er børssensitiv, eller om eierdialogen som det kan være vanskelig for statsråder å gå inn på.

Det skjedde ikke, ifølge Bastholm.

– Jeg er opptatt av at høringen skal være grundig nok og gå langt nok tilbake i tid. Det er åpenbart at høringen skal være åpen. Det norske folk har krav på informasjon om hva som gikk galt, når 200 milliarder kroner forsvant i klimafiendtlige investeringer i USA, sier hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.