Onsdag formiddag er det klart at SV bryter samtalene med Ap og SV. Partiet går nå ut i opposisjon.

– Vi er svært skuffet over at det ikke er grunnlag for en rødgrønn regjering i denne omgang, sier Audun Lysbakken.

Partilederen sier at SV hele tiden har vært «klar på at det ville være den helhetlige politikken for rettferdig fordeling og helheten på klima og natur som ville avgjøre om SV går i regjering.»

Lysbakken forteller at klimapolitikken som lå på bordet ikke vil være troverdige svar på klimakrisen.

– Det er fordi vi ser at helheten på disse områdene ville blitt for svak at vi nå går i opposisjon og kjemper for disse sakene i Stortinget, sier han.

Nå venter en tilværelse i opposisjon.

– Vi har en sterk posisjon i Stortinget. Det er en posisjon vi akter å bruke, sier Lysbakken.

Han lukker heller ikke døren for et fremtidig samarbeid.

– SV vil når som helst i fireårsperioden være åpen for å forhandle om dannelsen av en rødgrønn flertallsregjering, betingelsen vil være at det forhandles med blanke ark, sier han.

Sp-leder Audun Lysbakken (midten) og Torgeir Knag Fylkesnes (Sv) holder en pressekonferanse etter at det har blitt brudd i sonderingene mellom SV, Ap og Sp.
Sp-leder Audun Lysbakken (midten) og Torgeir Knag Fylkesnes (Sv) holder en pressekonferanse etter at det har blitt brudd i sonderingene mellom SV, Ap og Sp. (Foto: Terje Pedersen/NTB)

Støre: - Jeg gjorde en ærlig innsats

Jonas Gahr Støre mener de har tatt valgresultatet på alvor.

– Aps førstevalg var å få til en flertallsregjering med Ap, Sp og SV. Vi inviterte til samtaler for å få til det. De tre partiene hadde litt ulike innganger til hvordan vi kunne få til det, sier han.

Støre sier at samtalene har vært gode og tillitsfulle.

– Vi fikk dem med på samtaler på å avklare grunnlaget for regjeringsforhandlinger. Det har vi gjort på en grundig måte. Nå har SV trukket konklusjonen om at avstanden er for stor. Vi har hatt gode samtaler. De har vært tillitsfulle og vi avslutter samtalene med en god tone oss mellom. Vi vet, og vil, at vi skal samarbeide godt fremover, sier han.

– Jeg har respekt for at de kom til den konklusjonen. Jeg hadde håpet på et annet utfall.

Plan A var en regjering med Ap, Sp og SV. Støre nektet å snakke om plan B i valgkampen.

– Nå åpner alfabetet seg, humret Støre, som er fornøyd med sin egen rolle i sonderingene.

– Jeg mener jeg gjorde en ærlig innsats. Landet skal ha en regjering, en regjering med store ambisjoner. Da er det en ærlig sak å avklare på forhånd om man er klar for å være med på det. Jeg har sittet i regjering i åtte år. Der er det et behov for å være enige 24/7 hver dag, hele året. Jeg mener vi kunne gått til forhandlinger og fått til det, sier han.

Støre vil ikke kommentere hvor langt han strakk seg i forhandlingene.

Jonas Gahr Støre (Ap) møter media etter bruddet i sonderingene.
Jonas Gahr Støre (Ap) møter media etter bruddet i sonderingene. (Foto: Terje Pedersen/NTB)

– Lysbakken sa at inngangsbilletten for å bli med i regjering med Ap og Sp ble for stor. Hva sto det på den billetten?

– Lysbakken var opptatt av å få ned forskjeller og redusere klimautslippene. Men politikken for å komme dit på noen viktige områder konkluderte de med at vi er for uenige om å gå videre, sier Støre.

– Har SV vært kompromissløse?

– SV har opptrådt veldig ryddig underveis. Det er hele forutsetningen for å sette seg ned i en slik øvelse. Man må være ærlig.

Vedum vil fortsette forhandlingene

Partileder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, sier at han ønsker å fortsette forhandlingene så snart som mulig.

– Vi har hatt snart fem gode arbeidsdager her på Hurdal. Jeg opplevde det som godt ledet, med en konstruktiv og god tone. Så har jeg respekt for at SV har trukket den konklusjonen de har gjort i dag. Vi mener det har vært fremdrift, men jeg mener at det hviler et ansvar på Sp og Ap med å fortsette de gode samtalene. Det er til syvende og sist politikken som avgjør, sier han.

Om veien videre har han dette å si:

– Jonas og jeg har en fortrolig og god dialog. Vi må gå i gang med forhandlingene så snart som mulig. Både Lysbakken, Støre og jeg har hatt mange samtaler. Vi har en god og trygg samtale gående med Støre, så får Støre svare for Arbeiderpartiet.

– Både du og Støre sier at Sp var klare for å forhandle med SV. Hva gjorde at du var klar for å forhandle regjering med SV?

- Jeg har vært opptatt av de politiske sakene hele veien. Med den veien sonderingene har gått, mener jeg at det Sp gikk til valg på, det vi sa at vi ønsket å gjøre, at det ble klart at vi kunne få gjennomslag for det. Når det kom til stykket ble avstanden til SV for stor.

Vedum sier at han mener de beste løsningene ligger i skjæringspunktet mellom Sp og Ap, og at de politiske sakene ble avgjørende for at SV gikk ut.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum (Foto: Terje Pedersen/NTB)

SV-topper skuffet

Lysbakken sier at han var optimistisk for mulighetene for regjering på fredag, men at konklusjonene i partiet ble trukket natt til onsdag og utover dagen.

– Vi er skuffet over dette. De andre partiene har ikke kommet oss tilstrekkelig i møte, sier han.

SV-topp, Kari Elisabeth Kaski, stemmer i.

– Dette er skikkelig synd. Ikke for SV, men for alle velgerne som ønsker en klimapolitikk som monner og reell omfordeling. Jeg mener SV trengs i regjering, men ikke på politikk som ikke skaper forandring. Da kan vi heller få viktige gjennomslag i Stortinget, skriver hun på Twitter.

Lederen for Sosialistisk Ungdom, Synnøve Kronen Snyen, sier til DN at hun ønsket seg en rødgrønn regjering og retter skytset mot Ap og Sp.

– Vi ønsket oss en rødgrønn regjering. Vi krever handling i møte med klimakrisa og et rettferdig grønt skifte. Vi må gjøre noe med de økende forskjellene mellom folk og få mer felles velferd. Dessverre har ikke Arbeiderpartiet og Senterpartiet vært villig til å gjøre det som trengs i møte med klimakrisa og ulikhetskrisa.

Drømmeregjeringen røk

Arbeiderpartiet og Senterpartiet fortsetter nå sonderingene. Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, har hele veien vært tydelig på at han ønsker seg en flertallsregjering beståelde av Ap, Sp og SV. Den drømmen brast. Dersom Ap og Sp danner regjering, kan de dermed lete etter støtte for flertall i Stortinget med flere enn SV.

– Jonas hadde en annet mål. Jeg hadde et annet mål. Dette er jo en stor skuffelse for oss. Jeg skulle ønske vi var et annet sted. Men vi er lojale mot de tingene vi har sagt til de som stemte SV at vi skulle få til. Og min ærlige vurdering er at hvis vi går i regjering nå, så får vi ikke nok av det.

Lysbakken vil ikke kommentere hva Ap har tilbud for å få med SV på laget.

– Jeg kommer ikke til å gå inn på de andre partienes posisjoner, men det vil på et tidspunkt komme en regjeringserklæring. Den vil vi kommentere. Jeg er ikke i tvil om at Ap har ønsket en rødgrønn regjering, men det er likevel sånn at det som ligger på bordet ikke reflekterer det som er viktigst for oss, sier han.

Senterpartiet har lenge vært tydelige på at de ønsker en Ap/Sp-basert regjering.

– Vi er beredt til å forhandle regjering, vi, men premisset er at vi må forhandle med blanke ark. Den dagen de er klare for det, er det bare å ringe, sier Lysbakken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.