Søndag ettermiddag bekreftet Hydro til DN at selskapet har hatt kontrollerte utslipp i Brasil. Hydro driver verdens største alumiumsraffineri i landet.

I delstaten Pará, der raffineriet ligger, skal hundrevis av familier ha fått drikkevannet sitt ødelagt. Hydro har tidligere avvist at det har vært utslipp fra anlegget, men innrømmer nå at det har vært flere tilfeller. En domstol i landet påla tidligere denne måneden Hydro produksjonskutt på 50 prosent ved det store anlegget som følge av anklager om lekkasjer.

– Det er jo en potensielt enorm miljøskade som går utover vanlige folk i Brasil. Det er utslipp gjort med overlegg og hvis det har forurenset drikkevannet så ligger det et enormt ansvar på Hydro, sier Torgeir Knag Fylkesnes (SV), nestleder i næringskomiteen.

Han mener Stortinget må på banen.

– Det her er jo et selskap staten eier mye av. Dette er noe som vi må følge opp i næringskomiteen og få all mulig informasjon om hva som har skjedd her. I første omgang er det naturlig å stille spørsmål til statsråden om å få en forklaring om hva som har skjedd her og hva statsråden har tenkt å foreta seg.

Ser ikke bra ut

– Det ser ikke bra ut. Nå må selskapet få kontroll på situasjonen og hva som har skjedd, skriver Geir Pollestad (Sp) i en melding til DN.

Han leder næringskomiteen på Stortinget.

– Jeg er også opptatt av at statsråden som stor eier i selskapet har en offensiv holdning til å få fakta på bordet, skriver han.

Næringkomiteens leder Geir Pollestad reagerer kraftig på nyheten om Hydro.
Næringkomiteens leder Geir Pollestad reagerer kraftig på nyheten om Hydro. (Foto: Ida von Hanno Bast)

Isaksen følger med

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen har følgende kommentar via departementets kommunikasjonsavdeling:

– Vi har fulgt situasjonen nøye. Vi vil be Hydro om ytterligere informasjon også knyttet til utslippene av vann. Norske myndigheter forventer at Hydro tar saken på største alvor, og vi forventer at selskapet gjør sitt ytterste for å rydde opp i situasjonen.

– Stortinget er tydelige på at selskapene som opererer globalt skal ha den samme etiske og moralske standarden som her hjemme. Det er ingen tvil om at denne saken er problematisk for hydro, sier Terje Aasland, næringspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

Han forventer at Hydro nå kartlegger episoden og finner ut hva som må gjøres videre og i hvilken grad selskapet er ansvarlig for forurensningen.

Varslet ikke lokalbefolkningen

– Vi kan bekrefte at det har vært et kontrollert utslipp fra Canal Velho, som ligger ved siden av renseanlegget inne på raffineriområdet, skriver informasjonsdirektør i Hydro Halvor Molland til DN søndag ettermiddag norsk tid.

Han bekrefter at lokalbefolkningen hittil ikke har fått opplysninger om utslippene. Kun lokale miljømyndigheter skal ha blitt varslet, første gang to dager etter det første av en rekke utslipp, som ble gjort 17. februar. Utslippet ble gjort etter et kraftig regnskyll på 200 millimeter i løpet av et døgn.

Selskapet innrømmer nå utslipp etter å ha fått forelagt en artikkel i lokalavisen Diário do Para, og et DN-intervju med forskeren Marcelo Lima, som står bak en rekke kontroller på anlegget. Utslippet kan inneholde blant annet bauksittstøv fra anlegget, samlet opp av regnvann, opplyser Hydro. Regnvannet skal også ha inneholdt kaustisk soda, men dette skal ha blitt renset bort før utslippet.(Vilkår)

Vet du hva mansplaining er?
På She-konferansen i Oslo møtte DN kvinnelige ledere og entreprenører som har opplevd mansplaining.
02:21
Publisert: