Saken oppdateres.

SVs landsstyre vedtok torsdag å støtte opp om at Norge gir våpen til Ukraina.

Etter det DN forstår støtter SV forsendelsen av 2000 panservernvåpen til Ukraina, og kan også i fremtiden støtte eventuelle leveranser av defensive våpen til forsvar av landet.

23 personer stemte for, mens 16 stemte imot forslaget.

En av dem som stemte for, var SV-leder Audun Lysbakken - og en av dem som stemte mot var nestlederen hans, Kirsti Bergstø.

- Våpenhjelp kan være avgjørende for at Ukraina klarer å stå imot Putins aggresjon. Ukrainerne har rett til å forsvare seg selv, og det er nå først og fremst deres evne til dette som hindrer Putin i å gjennomføre sine planer. Derfor har SV kommet fram til at vi kan støtte at Norge bidrar, sier Lysbakken i en pressemelding.

Leder og nestleder uenig

2. mars vedtok partiets landsstyre å ikke støtte forsendelse av våpen med 21 mot 18 stemmer. Da var det snakk om utsendelse av panservernraketter av typen M72. Nå har partiet snudd helt rundt.

Lysbakken sier det er delte meninger i SV om spørsmål om å sende våpen, og at det skal være god plass til begge syn. Han sier at vedtaket fra 2.mars handlet om den første våpenforsendelsen. Den andre har ikke vært mulig å behandle, fordi den har vært hemmelig.

- Siden regjeringen har varslet at det kan være aktuelt å sende flere våpen var det naturlig at landsstyret denne gangen gjorde et vedtak også om SVs syn framover, sier Lysbakken.

Nestleder Kirsti Bergstø er uenig med sin partileder. Hun stemte mot å sende våpen, og mener vedtaket fra 2. mars var riktig.

- Norge som naboland til den aggressive parten kan med sin historie og relasjon til Russland søke å ta en rolle med å jobbe fram løsninger. Ved å sende våpen blir vi mer involvert i krigen og mulighetene for å spille en slik rolle reduseres, sier Bergstø i en pressemelding.

Det har kun vært SV og Rødt som ikke har støttet norsk våpenstøtte til Ukraina. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.