– Jeg er ufattelig stolt over å få være leder for partiet jeg tror så sterkt på, og over tilliten jeg har fått av tusenvis av medlemmer og enda flere velgere. I dag er tiden likevel inne for å fortelle dere at jeg ikke stiller til gjenvalg som partileder på landsmøtet i mars. Alt har sin tid, og nå er det riktig for meg å ta et steg tilbake og for partiet å velge en ny leder, skriver Lysbakken i et brev til SVs medlemmer.

Han har vært partileder i elleve år.

Lysbakken forklarer avgjørelsen med hensyn til familien. Han har fire barn.

– Jeg ønsker meg en roligere hverdag for familien min mens minsten er liten og storebror og storesøster fortsatt er barn. Skal vi få det, må det skje nå, skriver Lysbakken.

Budsjettpartner

SV har siden i fjor vært med på å danne flertall sammen med regjeringspartiene Senterpartiet og Arbeiderpartiet. Men da de tre gikk sammen for å forhandle om regjeringsdannelse sammen, så brøt SV. Denne uken begynte forhandlingene om statsbudsjett for neste år.

– Etter åtte år i opposisjon til en blå regjering har vi også vunnet tilbake innflytelse i norsk politikk. Vi er et parti med mot til å bruke makten velgerne har gitt oss, og med evne til å skape resultater for folk og miljø, skriver Lysbakken.

Han vil lede SV frem til landsmøtet, og er valgt som stortingsrepresentant for Hordaland frem til 2025. Stortingsrepresentantene Kirsti Bergstø og Torgeir Knag Fylkesnes er dagens nestledere. Kari Elisabeth Kaski, som også er stortingsrepresentant, har tidligere stilt som nestleder, men tapte mot Fylkesnes.

Listhaug: Synd

– Audun Lysbakken kommer til å stå igjen som en av de viktigste partilederne i SVs historie, sier Fylkesnes til NRK.

Kaski istemmer.

– Jeg kommer til å savne Audun som leder. Han har vært avgjørende for SVs vekst de siste årene, og jeg er glad for at han skal lede oss noen måneder til gjennom budsjettforhandlinger og til landsmøtet. Utover det har jeg ingen kommentar nå, sier hun.

Lysbakken får også skryt av en av sine politiske rivaler, Frp-leder Sylvi Listhaug.

– Jeg syns det er synd at Lysbakken trekker seg som partileder. Han er en partileder jeg har stor respekt for, selv om vi er rykende uenig om det meste. Jeg vet der er svært krevende å kombinere rollene som toppolitiker og forelder og har stor forståelse for avgjørelsen hans om å prioritere barna, skriver hun i en kommentar til NTB.

Statsminister Jonas Gahr Støre skriver på Facebook:

– Audun er en av norsk politikks aller beste. En kollega jeg har stor respekt for og virkelig verdsetter som politiker og venn. Vi var statsråder i Stoltenberg-regjeringen, og har vært kolleger som partiledere i mange år, skriver Ap-lederen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.