Hittil har Stordalens selskap mottatt minst 143 millioner svenske kroner i statsstøtte, ifølge Dagens Industri. I et personlig brev ber Petter Stordalen om et møte med den svenske finansministeren, Elisabeth Svantesson, skriver den svenske avisen Dagens Industri.

Bakgrunnen for at Stordalen ber om møtet er krisen han mener fortsatt råder i hotell- og restaurantbransjen, ifølge avisen.

«Det er en utfordrende tid og jeg forstår at det ikke er mangel på arbeidsoppgaver å ta fatt på», skriver Nordic Choice-eieren i en epost til Svantesson og hennes nærmeste medarbeidere datert 20. oktober, ifølge avisen.

«Jeg ønsker å ta opp en av disse utfordringene i et møte med deg», skriver Stordalen, ifølge Dagens Industri.

Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson (M)
Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson (M) (Foto: Maja Suslin/NTB)

For strengt

Hotellmagnaten mener svenske myndigheter hittil har vært for strenge i tolkningen av hvem som skal få statlig støtte.

«Dessverre har det vist seg at støtten ikke har nådd frem», skriver Stordalen til finansministeren, ifølge avisen.

Stordalen viser til en rapport fra bransjeorganisasjonen Vista som viser at av de 1,3 milliarder svenske kronene i overgangsstøtte som bedrifter i restaurant- og hotellbransjen har søkt om, ble kun 172 millioner kroner bevilget.

Ifølge Stordalen kreves det kun en at regjeringen fatter en beslutning for å endre hvordan det svenske Skatteverket skal håndtere søknadene om omstillingsstøtte, skrive avisen.

«Omsetningstapet forårsaket av pandemien påvirker fortsatt industrien negativt gjennom høyere belåning, uteblitte investeringer og færre ansatte», skriver Stordalen, ifølge Dagens Industri.

Mottok 143 millioner

Samtidig som at Stordalen etterlyser mer støtte fra den svenske stat, har Dagens Industri undersøkt hvor mye Stordalens hoteller har mottatt i permitteringsstøtte.

Ifølge avisens skal Stordalens hoteller til sammen ha mottatt omtrent 143 millioner svenske kroner i støtte til korttidsarbeid før eventuelle refusjoner. Da er ingen annen svensk statsstøtte inkludert.

I 2020 og 2021 tapte Stordalens hotellkjede, Nordic Choice, rundt tre milliarder kroner. Stordalen måtte selge unna både hotelleiendommer og andre finansielle plasseringer. Samtidig fikk hotellkonsernet over en halv milliard kroner i koronastøtte fra den norske stat gjennom pandemien. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.