– Nå har jeg i denne omgangen gjort det jeg kan gjøre. Da er det ikke lenger jeg som har ansvar for prosessen. Jeg kan bare si at mine forslag fortsatt ligger på bordet, jeg tar ikke tilbake noen ting, sa Kristersson, ifølge Aftonbladet.

Kristersson har søkt regjeringsmakt og vil ha med seg de andre partiene i Alliansen – Liberalerna, Centerpartiet og Kristdemokraterna.

Han fikk i begynnelsen av oktober to uker av riksdagens talmann, som er det svenske svaret på stortingspresidenten, på å finne en mulig regjeringskonstellasjon med flertall i Riksdagen. Et av forslagene har vært at Moderaterna går i regjering med Kristdemokraterna alene, med støtte fra Liberalerna og Centerpartiet.

Men sonderingene førte ikke til en løsning.

Lørdag ettermiddag hadde både leder Jan Björklund i Liberalerna og leder Annie Lööf i Centerpartiet hurtiginnkalt til pressetreff, der de sa nei til å støtte en regjering bestående bare av Moderaterna og Kristdemokraterna. De to ønsker i stedet et blokkoverskridende samarbeid med Socialdemokraterna.

Mot Löfven-forsøk

Søndag formiddag skrev svenske medier at Kristersson ga opp å danne regjering.

– Jeg har meddelt talmannen at det ikke er forutsetninger for regjeringsalternativene, sa Kristersson ifølge Expressen.

Det er ventet at oppdraget med å danne regjering nå går videre til Socialdemokraternas leder Stefan Löfven, som for øyeblikket fungerer som statsminister inntil en regjeringsløsning er funnet.

Norlén sier ifølge Expressen på en pressekonferanse søndag at han mandag vil be alle partilederne inn til en samtale, før han bestemmer seg for hvem som får oppdraget med å danne regjering.

Ultimatum

Alliansepartiene har 143 mandater etter valget i september, mot de rødgrønnes 144 og Sverigedemokraternes 62. Det store spørsmålet har imidlertid vært hvorvidt partiene i Alliansen kommer til enighet på hvilken støtte en potensiell regjering skulle få fra de omstridte Sverigedemokraterna.

Kristersson ga fredag et ultimatum på sin Facebook-side, der han ba de andre borgerlige partiene akseptere en regjering uten støtte fra Socialdemokraterna.

I meldingen skrev han at partiene i alliansen i ro måtte bestemme om de ville være med på å danne regjering.

Men Björklund og Lööf sa begge lørdag at de ser for seg et blokkoverskridende samarbeid med Socialdemokraterna, fremfor å havne i en situasjon der Sverigedemokraterna kommer på vippen og får vetorett over regjeringens fremtid.

Kristersson ønsker imidlertid ikke å søke et samarbeid over blokkene.

Skal du overleve en krise må du ha dette hjemme
Er du forberedt på en krisesituasjon? Har du tenkt på hva du må ha for å overleve et langvarig strømbrudd, vannstans, terror eller krig? Disse fem rådene kan være forskjellen på liv og død.
01:33
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.