Sveriges sosialdemokratiske statsminister Stefan Löfven fikk tirsdag flertallet mot seg i Riksdagen og må gå av.

204 representanter stemte mot Löfven, mens statsministeren fikk støtte fra 142 representanter.

– Nå settes det borgerlige samarbeidet på prøve om å jobbe med Sverigedemokraterna (SD). Jeg tror mange er urolige over at SD kan få innflytelse, noe de krever i bytte dersom en Allianse-regjering skal fungere. En slik situasjon gjør blokkpolitikken absurd, sa Löfven på en pressekonferanse etter avstemningen.

Riksdagens talmann, som tilsvarer vår stortingspresident, må i løpet av de nærmeste to ukene skal forsøke å finne en ny statsminister.

Verken den blå eller den røde blokken sikret seg parlamentarisk flertall i valget 9. september. Ingen av dem ønsker å styre med støtte fra Sverigedemokraterna, som ble Sveriges tredje største parti.

Både de fire borgerlige partiene i Alliansen og høyrepopulistiske Sverigedemokraterna hadde varslet at de vil stemme ned Löfven. Sverigedemokraternas Mattias Karlsson anslo overfor SVT at dette var 13. gang de forsøkte å felle statsministeren.

Alliansen anser det som en selvfølge at oppdraget med å danne regjering går til Moderaternas leder Ulf Kristersson, men SDs leder Jimmie Åkesson har før avstemningen uttalt at han ikke ser en Allianse-regjering som et realistisk alternativ.

Selv om Löfven ble nedstemt, kommer han til å lede en overgangsregjering fram til en ny er på plass. Han har heller ikke gitt opp håpet om å bli værende på kontoret.

– Jeg er fortsatt statsminister, og jeg stiller meg til disposisjon for talmannen, sier Löfven.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Var med på Wall Streets bonusfest - endte opp som bartender på Harry´s
- Mange penger å tjene. Og å tape.
01:22
Publisert: