Alle ansatte i Justisdepartementet har fått tilbud om å ta med seg deler av blomsterhavet til statsråd Sylvi Listhaug hjem.

Reaksjonene er sterke. DN har tidligere omtalt at blant annet høyreekstreme og sterkt innvandringskritiske grupperinger oppfordret sine støttespillere til å sende blomster til justisminister Sylvi Listhaug (Frp).

Meldingen om at ansatte kunne ta med seg blomster, ble mandag ettermiddag lagt ut på intranettet i Justisdepartementet. I tillegg er mange av blomstene plassert ut forskjellige steder i departementets lokaler.

22. juli

Bjørn Halvorsen er leder for NTL Sentralforvaltningen, som organiserer ansatte i departementene.

Han har snakket med ansatte i Justisdepartementet som reagerer sterkt på tilbudet om å ta med blomster hjem. Han minner om at det var høyreekstrem terror som rammet de ansatte i Justisdepartementet 22. juli.

– Facebook-publiseringen fra Sylvi Listhaug har skapt sterke reaksjoner blant enkeltpersoner og grupper som ble hardt rammet 22. juli. Jeg vil minne om at Justisdepartementet lå i Høyblokken i regjeringskvartalet og ble rammet av bilbomben. Åtte personer ble drept og flere ble lemlestet av terroraksjonen i regjeringskvartalet, sier Bjørn Halvorsen, leder av NTL Sentralforvaltningen.

Han viser til at Sylvi Listhaug selv har bekreftet at deler av denne blomsteraksjonen var organisert av høyreekstreme og sterkt innvandringskritiske grupperinger.

Sylvi Listhaug la selv ut en post på Facebook der hun tok avstand fra flere av disse gruppene som hadde oppfordret til å sende henne blomster og skrev: «Jeg ser likevel at noen i enkelte ytterliggående grupper også har tatt initiativ til å sende meg blomster. Det synes jeg ikke noe om. Jeg tar fullstendig avstand fra hatefulle ytringer, hets og rasisme.»

Uten navn

Bjørn Halvorsen forteller at ansatte opplever at blomstene som var sendt Listhaug nå er plassert ut der folk jobber.

– Dette går på arbeidsmiljøet løs og jeg forutsetter at statsråd Listhaug sender ut en epost til de ansatte der hun beklager og erkjenner at dette kan oppleves som belastende, sier Halvorsen til DN.

– De fleste av blomstene er vel sendt inn av personer som ikke kan knyttes til høyreekstreme miljøer?

– Uansett vil jeg si at dette vitner om svært dårlig dømmekraft. Blomstene som ansatte nå er invitert til å hente, er ikke merket med avsender. Det å oppfordre ansatte i et departement som ble så hardt rammet 22. juli om å hente blomster, som også er sendt inn av rasistiske og nynazistiske miljøer, ser jeg på som svært alvorlig. Internt i departementet blir blomstene omtalt som nazi-blomster, sier Bjørn Halvorsen til DN.

Meldingen trukket

DN har vært i kontakt med politisk ledelse i Justisdepartementet for å få en kommentar til saken. Sylvi Listhaugs politiske rådgiver Espen Teigen, henviser DN til kommunikasjonsavdelingen, som opplyser at meldingen på intranettet ble trukket etter at det kom reaksjoner.

– Det ble lagt ut en kort melding på intranett om at ansatte som ønsker det, kan hente en bukett. Hovedverneombudet har i dag mottatt negative reaksjoner. Så snart vi ble gjort oppmerksom på det, ble meldingen fjernet fra intranett, sier kommunikasjonssjef Gunnar Johansen til Dagens Næringsliv.(Vilkår)

Listhaug bader i blomster
På Stortinget nærmer det seg mistillit mot Sylvi Listhaug. Men på justisministerens kontor er støtten til å ta og lukte på.
00:46
Publisert: