– Det var snakk om at jeg skulle passe på henne. Det var litt tullete, sier Fabian Stang.
Han sitter på Grand Hotels restaurant Palmen dagen etter avgangen som statssekretær for hun som nå er blitt justis-, beredskaps- og innvandringsminister.
– Jeg kan ta et glass vin siden jeg er arbeidsledig nå, sier Stang smilende til servitøren.
Da han i oktober 2016 ble spurt av Høyre om å jobbe for Sylvi Listhaug, var det ingen tvil om at han var kritisk til hennes retorikk på innvandringsfeltet. Han ga også uttrykk for at hun burde lytte mer til de som ville liberalisere politikken. Bramfri uttalte han til NRK at hans mål var å «kjærlig veilede» henne i språkbruken. Så hvordan gikk det egentlig? Og hvordan var det for «snille-Fabian» å arbeide for «tøffe-Sylvi»?
Må tidlig opp
– Innvandring og integrering er et krevende felt. Hun er krevende. I den forstand at hun er jævlig flink. Hun kan sakene. Du skal stå tidlig opp om morran for å ta henne på fakta. Hun har en innsikt på dette feltet som det er få andre som har, sier Stang.
Han mener det «rareste» med innvandringspolitikken er at «den politiske uenigheten er minimal».
– Men vår alles dårlige samvittighet for alle de mennesker i verden som har det vondt, gjør at vi blir særlig opptatt av retorikken. Den eventuelle politiske avstanden er omvendt proporsjonal med kunnskap om feltet. Når du blir kjent med flyktningruter, menneskesmuglere, alle disse mekanismene som er en del av asylfeltet, blir man mer og mer enig. Det har vært vanskelig å finne områder hvor jeg er uenig med Sylvi Listhaugs politikk, sier Stang.
Må ikke si det samme
– Men du ville være en «kjærlig veileder» for Sylvi i retorikken?
– Jeg skal være ærlig å si at Sylvi er trygg i sine meninger, så det å prøve å forandre henne – jeg vil råde min etterfølger om å ikke si det samme, sier Stang, og ler.
Hans etterfølger som potensiell veileder er Sveinung Rotevatn, Venstre-mannen som er mange hakk mer liberal enn Stang.
– Når skjønte du det var nytteløst å forandre Listhaug?
– Når begynte jeg, da? I oktober. Sylvi gir klare beskjeder. Hun er ikke til å misforstå, sier Stang.
– Prøvde du i det hele tatt å forandre hennes retorikk?
–Nei. Det ville vært uhøflig. Men jeg opplevde min oppgave som å være Venstre og KrFs talerør inn i en regjering de ikke satt i. For det borgerlige samarbeid er avgjørende for at alle fire partier skal komme til makten. Ingen av oss har makt uten hverandre. Min oppgave har vært å tenke Venstre og KrF-tanker, sier Stang.
Den lille forskjellen
Stang mener også Venstre og KrF grunnleggende sett er enig med Frps innvandringspolitikk. På tross av at de for eksempel helt nylig påtvang regjeringen et nederlag om de såkalte oktoberbarna, afghanerne som myndighetene var i ferd med å sende tilbake.
– Når jeg ser på Venstre og KrFs vedtak og programmer er de nesten ikke forskjellige fra Frps. Til og med om oktoberbarna, klarer jeg ikke å lese partiene annerledes enn at sakene skal behandles en gang til. Men det har vært mye retorikk. Statsråden skrev et brev tilbake til Stortinget i 28 punkter. Vi satt og lurte på hvor den politiske uenigheten var.
– Hadde du aldri problemer med hennes retorikk?
– Jeg husker ingen ganger jeg har reagert. Mange sier Listhaug er ute etter en spesiell debatt. Men det er en del som er ute etter Listhaug også, sier Stang.
Men han tror hun sover mye bedre enn ham.
– Jeg er nesten litt misunnelig på henne. Når noen skjeller meg ut, det hender jo, går jeg hjem og legger meg, og så våkner jeg i løpet av natten og tenker, hva er det jeg har gjort for noe gærent, var det noe jeg kunne gjort annerledes. Det kan jeg bruke litt tid og krefter på. Men Sylvi har den suverene egenskap at når hun blir skjelt ut, og det blir hun jo stadig, sier hun: Artig. Dette blir det debatt av. Og så tror jeg hun sover aldeles utmerket, sier Stang.
Ikke ønsket
Ifølge Stang har det mest utfordrende vært å være utpekt fra et parti til et departement som blir styrt av et annet parti.
– For du er jo per definisjon ikke ønsket. Jeg har vært bortskjemt hele mitt liv med å være et sted der jeg har vært ønsket. Jeg har måttet lære meg å gjøre jobben min, selv om ikke alle roper hurra. Men så har det faglige vært utfordrende. Det er så mye business på asylfeltet. Det er så mange som jukser, og de få vi tar imot, selv om det er viktig for dem, løser jo bare et lite sandkorn i en hel ørken av problemer, sier Stang.
Han vil ikke si at han er en liberaler som er blitt restriktiv med Listhaug som sjef, en som har gått fra soft til hard.
– Jeg vil heller si at jeg gikk inn som hard, fordi jeg trodde jeg kunne mye om feltet, og har gått ut igjen som soft. Det å sitte på kontoret og møte jenter fra Eritrea som har brukt hele familieformuen på å flykte, blitt voldtatt av smuglerne og sendt ut på Middelhavet, har gjort at jeg føler at vi må gjøre noe annet enn det vi gjør i dag for å hjelpe disse menneskene. Det samme som Sylvi mener, sier Stang.
Beredt grunnen
Stang mener det han har bidratt med er at de som er strenge ikke er slemme. Og gjort det lettere for Venstre å gå inn i regjering.
– Jeg har i alt mitt politiske arbeid kjempet for at Venstre og Frp skal kunne samarbeide via Høyre, og nå er Venstre inne i regjering. Jeg merker meg at det skjer med Ola Elvestuen og Trine Skei Grande som vi i oslopolitikken har vist vei med. Jeg skal ikke ta på meg æren for at Venstre når er gått inn i regjering. Men jeg har i hvert fall ikke redusert muligheten gjennom mitt arbeid, sier Stang.
Nå skal han bruke litt tid til å finne seg en jobb. Eller om han vil inn i Oslo-politikken igjen.
–Det håpløse er at det er valg hele tiden, det er aldri fred å få. Jeg må tenke meg om, sier Stang.
– Hva er rådet ditt til Sveinung Rotevatn?
– Sett deg godt inn i sakene før du tar en debatt med Listhaug.
– Du tror ikke han på noen som helst måte kan forandre henne eller politikken?
– Jo, jeg tror Venstre påvirker politikken hele tiden, men om det kommer til å skje mellom Rotevatn og Listhaug, vet jeg ikke. Nei, nå må de få sjansen. Nå høres jeg ut som en fraskilt ektemann som skal blande meg i et nytt ekteskap, sier Stang. (Vilkår)