I DNs artikkel om bindingene mellom Fremskrittspartiet og tobakksbransjen, kommer det frem at olje- og energiminister Sylvi Listhaug (Frp) overnattet gratis hos tobakksgigant Phillip Morris under Arendalsuka i 2018. Listhaug satt da i helsekomiteen på Stortinget, og var på Arendalsuka på tjenestereise.

– Det var ikke tilgjengelig overnatting i Arendal så jeg skulle bo privat et stykke utenfor byen. Jeg traff min venninne Pia som tilbød meg å sove der hun var innkvartert. Jeg tenkte overhodet ikke på at dette huset var finansiert av Phillip Morris. Sett i ettertid burde jeg selvsagt ha tenkt på dette og ikke ha overnattet der, skrev Listhaug i en epost til DN.

Les også: Tobakkspartiet magasinetPlus

Listhaugs venninne Pia Prestmo er kommunikasjonsdirektør og samfunnskontakt i Philip Morris. Torsdag skrev DN at vennskapet mellom de to førte til at Helse- og omsorgsdepartementet ville ta fra Listhaug alt ansvar for tobakksområdet mens hun var eldre- og folkehelseminister.

Viser til forvaltningsloven

Listhaugs overnatting skaper reaksjoner hos opposisjonen.

– Dette er et tilbakevendende tema for Sylvi Listhaug. Igjen og igjen viser hun at hun ikke har forståelse for egne problematiske bindinger, sier nestleder Bjørnar Skjæran i Arbeiderpartiet (Ap).

Han mener Listhaugs adferd kan svekke tilliten til politikerne, og at statsministeren må gripe inn og vurdere Listhaugs habilitet.

– Det har vært mange eksempler som viser at hun ikke klarer å gjøre disse vurderingene selv. Da må statsministeren ta grep, og gjøre det for henne. Det handler om at Listhaug har fått seg et nytt departement, og da mener jeg at statsministeren må avklare at det ikke finnes bindinger mot aktørene hun nå skal jobbe med, sier Skjæran.

Statsminister Erna Solberg svarer i en epost til DN at det ikke vil bli aktuelt.

– Etter forvaltningsloven er det den enkelte som selv er ansvarlig for å vurdere sin habilitet. Det er selvsagt ikke aktuelt å gå bort fra lovens bestemmelser, som Ap her ber om, skriver Solberg.

– Helt uvirkelig

Senterpartiets helsepolitiske talsperson Kjersti Toppe mener Listhaugs Philip Morris-overnatting strider mot Tobakkskonvensjonen – en avtale om felles tiltak for å begrense tobakksbruk utarbeidet av Verdens helseorganisasjon, som 170 av verdens land har underskrevet.

Kjersti Toppe (Sp)
Kjersti Toppe (Sp) (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

– At hun som stortingsrepresentant og helsepolitisk talsperson legger seg inn og overnatter gratis hos representant fra tobakksindustrien under Arendalsuka, er helt uvirkelig. Norge er blitt kritisert for å bryte Tobakkskonvensjonen, der Norge er forpliktet til å lage vanntette skott mellom tobakksindustrien og helsepolitikken, skriver Toppe i en epost til DN.

Listhaug har uttalt til DN at hun i ettertid ser at hun burde ha betalt for å sove i huset, og at hun vil be Philip Morris om å få betale for oppholdet nå.

Bør kalles inn på teppet

Nestleder Torgeir Knag Fylkesnes i SV mener overnattingshendelsen bør føre til at Erna Solberg kaller Listhaug inn på teppet.

– I min verden er det ikke innenfor, men i Frp-land er alt mulig, sier Fylkesnes.

Han mener Listhaugs kobling til Philip Morris, samt en fortsatt ukjent kundeliste fra sin tid i pr-byrået First House, gjør det vanskelig å vite om hun har blandet egne og Norges interesser.

– Det er mange som er berettiget til å være mistenksomme på en person som velger å være så lukket om sine koblinger til ulike typer interesser i samfunnet, sier Fylkesnes.

Ikke alene

Både statsminister Erna Solberg og parlamentarisk leder Hans Andreas Limi i Frp minner om at Listhaug ikke er den eneste som har hatt habilitetsproblemer.

– Det å være inhabil er ikke tegn på dårlig dømmekraft. For eksempel var det også saker om Jonas Gahr Støres habilitet, blant annet i forhold til skipsreder Felix Tschudi, skriver statsministeren i en epost til DN.

Tschudi-saken dreide seg om at Utenriksdepartementet i 2008 bevilget seks millioner kroner til et senter ledet av daværende utenriksminister Jonas Gahr Støres barndomsvenn Felix Tschudi.

– Listhaug har på ryddig måte opplyst om sine bindinger og tatt initiativ til å få sin habilitet vurdert av Lovavdelingen når hun har vært i tvil, skriver Solberg.

DN 10. januar
DN 10. januar

Limi mener det er riktig av Listhaug å beklage overnattingen under Arendalsuka 2018, men synes det er «interessant at de rødgrønne skal belære andre om habilitet.».

Parlamentarisk leder Hans Andreas Limi Frp mener de rødgrønne har én standard for seg selv, og én for andre når det kommer til habilitetsspørsmål.
Parlamentarisk leder Hans Andreas Limi Frp mener de rødgrønne har én standard for seg selv, og én for andre når det kommer til habilitetsspørsmål. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Han trekker frem både saken hvor Manuela-Ramin-Osmundsen som barne- og likestillingsminister ansatte en venninne som barneombud, og sakene om gjentatte brudd på økonomiregelverket i departementet da SV-leder Audun Lysbakken hadde samme ministerpost. Begge statsrådene gikk av som følge av disse sakene.

– De rødgrønne har tydeligvis én standard for seg selv og én for alle andre. Listhaug har ryddig meldt fra om sine bindinger hele veien, i motsetning til hva de rødgrønne selv praktiserte da de satt i regjering, sier Limi.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.