Tirsdag kom Frp-nestleder og stortingsrepresentant Sylvi Listhaugs nye bok, «Der andre tier».

Listhaug gikk av som justisminister i vår etter et omstridt Facebook-innlegg. Da hadde et flertall på Stortinget ikke tillit til henne som statsråd. Det siste partiet som gikk mot henne var KrF, som i november skal avgjøre om det vil inn i dagens regjering, kaste den eller forbli i opposisjon.

Politikken til KrF er tema i den nye boken.

«Trist» utvikling

– Samtidig tror jeg mange kristne, både i og utenfor statskirken, ser behovet for å slå ring om den norske og kristne kulturarven. Det er noe av grunnen til at mange kristne de siste årene har forlatt KrF, skriver Listhaug.

Hun viser blant annet til da nestleder Olaug Bollestad sa at det ikke var noe problem med muslimske bønnerop, så derfor trengte det ikke å forbys. Listhaug mener det er «et dårlig utgangspunkt om politikerne alltid skal være på etterskudd».

Hun trekker også frem at nestleder Kjell Ingolf Ropstad gikk ut i valgkampen i 2017 og sa at 10.000-15.000 nye muslimer i landet var uproblematisk, noe hun beskriver som «det verste av alt».

– Jeg snakker ofte med KrF-velgere som synes utviklingen i partiet deres er trist, står det senere.

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad får kritikk for sitt utspill.
KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad får kritikk for sitt utspill. (Foto: Petter Berntsen)

Ropstad: Tar verdiarven på alvor

KrF-nestleder Ropstad er ikke overrasket over uenigheten mellom ham og Listhaug.

– Når KrF og de fleste i Norge mener Norge skal være med å ta ansvar for mennesker som flykter for livet fra for eksempel IS' herjinger, så er ikke det fordi man vil fjerne den kristne verdiarven her i landet, men fordi man tar dets innhold på alvor, sier han.

Ropstad mener det ikke er «muslimene, katolikkene eller andre som har innvandret til Norge» som kjemper mot kristne verdier, men «sekulære krefter».

– Disse kreftene ønsker at alt skal være like gyldig, men da blir alt fort likegyldig og vi ender opp med verdirelativisme. Det et mangfoldig samfunn derimot trenger er røtter og grunnverdier, for Norges del den kristne kulturarven. Det finnes ikke bedre verdier å bygge på enn dette, sier han.

Bollestad har ikke svart på DNs henvendelse om saken.

– Hareide provoserte meg virkelig

Boken omtaler også episoden der Listhaug sa at KrF-leder Knut Arild Hareide «sleiker imamer oppetter ryggen» etter en radiodebatt under valgkampen i 2017.

– Det var ikke noe godt uttrykk, og jeg kunne med fordel ha valgt andre ord. Vanligvis lar jeg meg heller ikke provosere og prøver alltid å være blid og rolig, uansett hva som sies. Hareide provoserte meg virkelig, skriver Listhaug.

Hareide svarer slik:

– Jeg ville ikke være med på hennes beskrivelse av KrFs bistandspolitikk som om at vi er mer opptatt av prosenttallet enn hva pengene går til. Alle som kjenner KrF vet at engasjementet for bistand til verdens fattige er stort. Vi har også lagt frem en egen bistandsreform med tanke på å bedre innretningen slik at flere kan få hjelp. Da må det være lov å reagere uten at en statsråd skal komme med den type karakteristikker av meg og andre politikere. Jeg tror Listhaug bør være forsiktig med begrepet «løgn».

KrF-leder Knut Arild Hareide reagerte kraftig da Listhaug kom med uttalelsen om imamer.
KrF-leder Knut Arild Hareide reagerte kraftig da Listhaug kom med uttalelsen om imamer. (Foto: Aleksander Nordahl)

Oppgjør med kirken

I boken er det også et oppgjør med kirken og biskop Atle Sommerfeldt.

– Samtidig er det påtagelig å se hva som engasjerer ham. Når han ikke bruker tid på å kritisere meg, snakker han gjerne om oljeboring i Lofoten eller prøver å innføre kjøttforbud i kirkene i bispedømmet hans, skriver Listhaug.

– Det viser hvordan kirken i stor grad er blitt en oppbevaringsplass for gamle travere fra bistandsbransjen og venstresiden. Jeg har likevel valgt sammen med mannen min å bli stående i Den norske kirke. Jeg har bestemt meg for at de ikke skal få bli kvitt meg. Den seieren skal de ikke få, skriver hun.

Sommerfeldt har ikke svart på DNs henvendelse.

Langet ut mot KrF

Listhaug gikk hardt ut mot KrF på en pressekonferanse samme dag som hun gikk av som justisminister.

– Jeg registrerer hva KrF har gjort. Det blir spennende å se hvilken side de nå velger. Jeg opplever det partiet totalt uten ryggrad, uten styring og uten noen vei videre, sa hun.

Hun ble også spurt om hun så på KrF som et borgerlig parti.

– Vi får se, sa Listhaug(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se da Listhaug badet i blomster i mars 2018
På Stortinget nærmer det seg mistillit mot Sylvi Listhaug. Men på justisministerens kontor er støtten til å ta og lukte på.
00:46
Publisert: