20. mars trakk Sylvi Listhaug (Frp) seg som justisminister. Hennes Facebook-post om Arbeiderpartiet førte nesten til regjeringskrise, og hun unngikk mistillit i Stortinget ved å gå av.

DN skrev også at hun flere ganger trosset statsminister Erna Solberg (H), blant annet da hun skulle unnskylde seg for Stortinget.

Listhaug fikk avskjed i statsråd med virkning fra klokken 12:30 tirsdag 20. mars. Senere samme dag fikk hun et brev fra Statsministerens kontor, som DN har fått tilgang til.

For mye lønn

Der står følgende budskap fra ekspedisjonssjef Heidi Heggenes og avdelingsdirektør Inge Smith Dokken:

«Den 12. mars fikk du utbetalt lønn for hele mars. Statsministerens kontor ber om at du tilbakebetaler for mye utbetalt lønn for perioden 21. til og med 31. mars. For mye utbetalt lønn, kr 23.122,69 bes innbetalt snarest».

Listhaug returnerte til Stortinget, hvor hun skal drive med helsepolitikk, etter å ha mistet statsrådsposten.

Den nye jobben på Stortinget gjør at hun heller ikke får fratredelsesytelse som statsråd eller feriepenger for statsrådsposten, heter det i brevet.

Dette er fordi stortingsrepresentanter får årsgodtgjørelse, også under ferie, fra det tidspunktet de tiltrer.

Listhaug ønsker ikke å kommentere saken. Statsministerens kontor bekrefter at pengene er innbetalt.

Statsminister Erna Solberg åpnet for Listhaug-comeback i regjering senere.
Statsminister Erna Solberg åpnet for Listhaug-comeback i regjering senere. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Fikk takk

Brevet inneholdt ikke bare beskjeden om at Listhaug fikk litt for godt betalt for innsatsen i mars.

«På vegne av administrasjonen ved Statsministerens kontor vil vi takke for samarbeidet for den tiden du har vært statsråd», står det.

Statsminister Solberg roste Listhaug da justisministeren trakk seg.

– Sylvi Listhaug er en hardtarbeidende politiker som setter preg på de sakene hun jobber med, og dette er ikke noe hinder for henne når det gjelder å komme tilbake som statsråd senere i denne regjeringen, sa Solberg på en pressekonferanse etter hennes avgang.

DN skrev samtidig at statsministeren la press på Listhaug kvelden før hun trakk seg.

Ulike kilder som var til stede i statsministerboligen har opplyst om at det ble gjort klart at Listhaug ville bære ansvaret om regjeringen falt på grunn av reaksjonene på hennes Facebook-post. (Vilkår)

Se trailer: «The Death of Stalin»
02:29
Publisert: