– Vårt land er i verdenstoppen med å bidra både til humanitær bistand i nærområdene og ved å hente ut reelle flyktninger gjennom FN. Det er ikke aktuelt for Frp og regjeringen å øke denne kvoten, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til Dagens Næringsliv. 

Etter at hun uttalte seg til DN, la hun samme budskap ut på Facebook. 

Avviser

Dermed avviser hun de antydningene som Høyres Høyres Øyvind Halleraker kom med i NRK mandag morgen.

Høyrerepresentanten uttalte at president Donald Trumps utestengning av flyktninger fra flere muslimske land, måtte føre til at blant annet Norge må vurdere å ta en større andel.

– Det kan være mange land som bør ta imot disse flyktningene, og Norge er ett av dem. Vi må diskutere hvordan vi kan avhjelpe, og se på hvilke muligheter vi har for å ta imot flere kvoteflyktninger som følge av den nye situasjonen i USA, sa Øyvind Halleraker (H) til NRK.

Feil signaler

Sylvi Listhaug mener det vil være feil signaler hvis Norge nå skulle antyde at dette kan bli aktuell politikk i Norge.

– Etter rekordtilstrømmingen med over 31 000 asylsøkere i 2015 har vi mer enn nok med å integrere de som er kommet til Norge allerede. Det er en meget usikker internasjonal situasjon, og vi så sist hva som skjedde da man sendte ut signaler om å ta imot langt flere flyktninger. Det førte til at vi sprengte alle rekorder og fikk tre ganger så mange asylsøkere som i et normalår, sier Listhaug til DN

Trump

Det var fredag Donald Trump undertegnet en presidentordre som nekter flyktninger adgang til USA for en periode på 120 dager, og syriske flyktninger stenges ute på ubestemt tid. Han innfører også et generelt reiseforbud i 90 dager for personer fra syv muslimske land. Den nye Trump-ordren har skapt voldsomme reaksjoner verden over, både fra statsledere i den vestlige og muslimske verden. Canadas statsminister Justin Trudeau erklærte at landet hans ville ta imot flyktningene USA nekter. Det er altså ikke aktuelt for Norge å være med på.

Både utenriksminister Børge Brende og statsminister Erna Solberg uttalte seg kritisk til Trumps presidentordre denne helgen.

Høyre presiserer

Etter Hallerakers uttalelser til NRK mandag morgen, rykker parlamentarisk leder i Høyre Trond Helleland ut med en presisering der han uttaler seg på linje med Listhaug. Han avviser å ta imot flere kvoteflyktninger:

– Stortinget har i denne stortingsperioden inngått et bredt forlik om asyl- og flykningpolitikken. Høyre har ikke til hensikt å endre dette forliket, skriver Helleland i en pressemelding.

– Vi har en plikt og et ansvar for å beskytte mennesker på flukt. Norge gjør en stor innsats på dette området både i nærområdene og med dem vi tar til Norge. Dette ansvaret har også USA, legger han til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fredrik (7) trener 12 ganger i uken: Norske idrettsbarn møter spesialisering og oppmøtekrav i ung alder.
– På mandager og onsdager trener jeg tre ganger om dagen, forteller Fredrik Engh (7). – Og om natten? Da drømmer jeg om hockey og fotball.
03:40
Publisert: