Fredag ble det klart at Sylvi Listhaug kommer tilbake i regjering, denne gangen som eldre- og folkehelseminister. Da hun gikk av i fjor, var det fordi det var et flertall som støttet mistillit mot henne. Det inkluderte KrF og daværende partileder Knut Arild Hareide. Han har nå omtalt den nye utnevnelsen på Facebook.

– I dag ble Sylvi Listhaug utnevnt som ny som statsråd i Solberg-regjeringen. Med denne utnevnelsen har også Erna Solberg tatt et betydelig ansvar. Solberg må med dette vært helt trygg på at Listhaug har lært av sine feil fra forrige gang hun var statsråd, skriver Hareide.

Gikk ut mot Ap

Listhaug gikk av etter at hun skrev et innlegg på Facebook, der hun anklaget Arbeiderpartiet for å prioritere terroristers rettigheter foran nasjonens sikkerhet.

– Listhaug må nå vise at hun mener alvor når hun blir utfordret på å ta avstand fra hatretorikk. Det ligger et særlig ansvar på regjeringen å bruke ord som ikke splitter, men forener, skriver Hareide.

Forstår at mange reagerer

Han sier at Listhaugs ord har betydning.

– Så sier noen: Det er bare ord. Bare retorikk. Bare sosiale medier. Men vi vet bedre. Vi vet at ord skaper handling og holdning. Vi vet at ord gjør noe med oss. Vi vet at ord endrer oss. Og at de endrer Norge.

– Jeg forstår de mange som i dag reagerer på denne utnevnelsen, skriver den avgåtte partilederen til slutt.

Blir ikke enklere for Ropstad

– Jeg er usikker på om Listhaug har lært, sier Hareide til DN.

Han sier at det for KrF alltid vil være krevende å samarbeide med partier på ytterfløyene.

– Når Erna har valgt å ta Listhaug inn i regjering må hun være tydelig på at Listhaug ikke oppfører seg på samme måte. Hvis hun oppfører seg som hun gjorde i mars 2018 vil ikke det bare være et problem for Syvi Listhaug det vil også være et problem for Erna Solberg.

Hareide sier han ikke forventer at Listhaug vil være i «fri dressur». Han understreker at motstanden mot Listhaug var stor i KrF, Venstre og Høyre for ett år siden.

– Blir arbeidet med å samle partiet vanskeligere når Listhaug blir statsråd?

– Jeg har tro på at Kjell Ingolf Ropstad vil lykkes med det – men Erna Solberg har ikke gjort arbeidet enklere.

Listhaug hadde ikke mulighet til å svare fredag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.