Det gikk ikke mange timene mellom Per Sandbergs fratredelse som nestleder i Fremskrittspartiet på mandag og spekulasjoner om Sylvi Listhaug skulle bli arvtageren.

Onsdag ankom hun Arendal for å stå på stand for Fremskrittspartiet under Arendalsuka. Listhaug stiller seg til disposisjon om partiet ønsker at hun skal bli nestleder, og støtter Sandbergs avgjørelse på grunn av stemningen som har vært i partiet de siste ukene.

Flere har offentlig gått ut og kritisert Sandberg, blant andre stortingsrepresentantene Christian Tybring-Gjedde og Mazyar Keshvari.

– Det er en vanskelig sak for veldig mange, og det har vært sterke reaksjoner i partiet. Derfor var det helt riktig av Per å trekke seg, sier Listhaug til DN.

– Er det deltagelse på feiring på iranske arrangementer eller sikkerhetsbruddene som har ført til de kraftige reaksjonene?

– Jeg tror det er flere ting som har ført til kraftige reaksjoner. Og nå har vi på en måte lagt det bak oss, sier hun.

– Vi er kompromissløse

Den tidligere justisministeren tror ikke velgernes oppfatning av Fremskrittspartiets Iran-linje blir noe endret av saken.

– Jeg tror folk vet akkurat hvor Frp står, og at vi er kompromissløse når det gjelder den typen diktatur.

Hun venter samtidig at den tidligere nestlederen og statsråden vil bli savnet.

– Jeg tror det for veldig mange er vemodig, siden Per har vært en så viktig politiker for Frp. Jeg har kjent han siden 2001 og alltid hatt kjempesans for han, sier hun og legger til at hun forventer at man vil høre mer fra Sandberg fremover selv om han har trukket seg fra sine verv.

Mener Sandberg må redegjøre selv

Tirsdag kveld fyrte Sandberg løs mot blant andre partikollegene som har kritisert ham. Den tidligere toppolitikeren mente han var blitt dolket i ryggen av partikollegene. Listhaug vil ikke si om hun er enig i det.

– Det må nesten Per gjøre rede for selv. Jeg vet i hvert fall at det er veldig mange som syntes at dette var det riktige å gjøre, samtidig som det er kjempevemodig, sier hun.

Hun vil heller ikke si hva hun syntes om seansen ellers. Sandberg brukte blant annet anledning til å gå knallhardt ut mot mediedekningen av ham og kjæresten, Bahareh Letnes.

– Jeg tenker at Per er i sin full rett til å gjøre det som passer seg. Han er hverken nestleder i partiet eller statsråd, så han har et behov for å blåse ut. Det må han få lov til. Han har ytringsfrihet, sier hun.

Sentralstyremøte i september

Partileder Siv Jensen utpekte Listhaug tidlig som en åpenbar kandidat til å ta over.

– Sylvi Listhaug sitter på Stortinget, hun sitter i Frps sentralstyre og er en viktig politiker for Frp. Vi har ikke mistet Sylvi, snarere tvert imot. Hun er full av engasjement og full av pågangsmot for Frp, sa Jensen, ifølge NTB.

Onsdag understreker Listhaug at det er landsmøtet som bestemmer. I første omgang vil ny nestleder konstitueres når sentralstyret møtes i september.

– Jeg er ydmyk og beæret over å bli nevnt i en sånn sammenheng. Det er et av de høyeste vervene i Fremskrittspartiet, et parti hvor jeg har vært aktiv i 20 år og som har vært en stor del av mitt liv. Så det setter jeg veldig pris på. Men jeg er veldig opptatt av å si at jeg er ikke valgt. Det er landsmøte som velger ledelse i Fremskrittspartiet. Så vi får avvente hva de ønsker. Jeg har sagt at jeg stiller meg til disposisjon, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Hvem hadde trodd at Sylvi Listhaug ville ha så stor glede av presteregimet i Iran?
To personer tjener på Sandberg-avgangen, sier Kjetil B. Alstadheim.
01:47
Publisert: