– Sylvi har gjort en god jobb, sier Erna Solberg om Listhaug, som hun beskriver som hardtarbeidende og en tøff dame.

Listhaug informerte statsministeren mandag kveld om at hun ville trekke seg, sier statsministeren.

– Det at hun går av nå er ikke til hinder for at hun kan bli statsråd i en senere regjering, sier Solberg, som ikke vil spekulere i hvor lang tid det kan ta før hun gjør et comeback.

Senere tirsdag vil det bli statsråd hvor en midlertidig justisminsiter vil bli utpekt. Solberg venter at Fremskrittspartiet vil bruke litt tid på å finne den som skal fylle posten på heltid.

Tirsdag kunne blitt en skjebnesvanger dag for regjeringen, men justisminister Sylvi Listhaug trakk seg i stedet. Slik reddet hun regjeringssamarbeidet mellom Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre.

Regjeringspartiene var mandag kveld samlet i statsministerboligen for å legge en slagplan for dagen. Opprinnelig skulle forslaget om mistillit mot Listhaug behandles klokken 10:00 i Stortinget, men det ble avverget da Listhaug trakk seg.

Listhaug gikk hardt ut

Etter å ha annonsert sin avgang møtte Listhaug pressen. Hun gikk knallhardt ut mot partiene som har kastet henne.

– Jeg opplever at alle partier som har operert i denne saken knebler ytringsfriheten, sier Listhaug.

Kristelig Folkeparti var det siste partiet i opposisjonen som gikk inn for mistillit. Listhaug beskrev partiet som «uten ryggrad» og sa at en regjering med Jonas Gahr Støre (Ap) som statsminister ville vært «en katastrofe».

Flertallet i opposisjonen gikk for mistillit mot Listhaug, siden de var misfornøyde med hennes beklagelse etter en kontroversiell Facebook-post om at Arbeiderpartiet setter terroristers rettssikkerhet foran nasjonens sikkerhet.

Uenig med Listhaug

Statsminister Erna Solberg gikk igjen ut mot Listhaugs språkbruk.

– Jeg ville ikke brukt ordet heksejakt, sier Solberg om Listhaugs angrep på sine motstandere.

Hun stilte seg heller ikke bak budskapet om at Støre har kneblet Listhaug.

– Jeg ser ikke noen grunn til å karakterisere KrF på den måten Sylvi Listhaug gjør, sier Solberg, som fortsatt tror regjeringen kan ha et godt samarbeid med KrF.

Selv om Solberg avviste Listhaugs omtale av sine politiske motstandere, gikk hun også ut mot Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre. Hun mener at også han burde tenke over polemikken og språkbruken sin i saken. Støre har vært meget kritisk til Solberg. (Vilkår)

Krf har ikke tillit til sittende justisminister
00:57
Publisert: