Venstre er i sin første regjering på 13 år. Neste uke kan hele regjeringen stå i fare på grunn av saken som fulgte av at justisminister Sylvi Listhaugs (Frp) Facebook-innlegg der hun skriver at «Ap mener terroristers rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

Kort tid etter den nye regjeringen inntrådte, avviste den nyslåtte statssekretæren Sveinung Rotevatn (V) i justisdepartementet overfor Aftenposten at han hverken var Venstres nye «vaktbikkje» eller Listhaugs «gissel».

Han føler ikke noe behov for å svare på hvordan han har opplevd tilværelsen som statssekretær for den omstridte ministeren den siste uka.

– Det tror jeg ikke at jeg skal kommentere, skriver Rotevatn i en sms til DN.

– Synes du Stortingets kritikk mot Listhaug var berettiget?

– Jeg kan nok ikke kommentere det, gjentar statssekretæren.

Krisemøte

I Stortingets vedtak heter det at det er «sterkt kritikkverdig at justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug offentlig har fremsatt uriktige og krenkende påstander knyttet til bekjempelse av terror i Norge». Alle fem Venstre-representanter som var til stede i salen, stemte imot kritikken, som er nivået under et mistillitsforslag.

Nå er både Listhaug og regjeringen satt i sjakk i påvente av hva Kristelig Folkeparti bestemmer seg for i saken om nettopp mistillit.

Frp har innkalt til krisemøte mandag morgen, og statsråden har avlyst til planlagte reise til Svalbard i helgen. I mellomtiden har justisdepartementet blitt fylt opp av store mengder blomster til støtte for Listhaug.

Skei Grande «teller dager»

I helgen holder Venstre landsstyremøte. Etter 59 dager i regjering sa Skei Grande at Venstre-lederen at hun «teller dager» fordi hun er usikker på hvor lenge hun blir sittende som kulturminister, ifølge NTB.

Fremover ønsker hun en annen tone i debattene.

– Vi bør slå et slag for de skikkelig, skikkelig kjedelige debattene, sa Venstre-lederen og kulturministeren i sin tale.

– Når det tar av, blir debatten hardere og mindre kunnskapsrik. Det tror jeg ikke vi skal gå rundt og venne oss til. Vi må stoppe opp og tenke på hvilken debatt vi ønsker oss, sa hun.(Vilkår)

Kjetil B. Alstadheim forklarer hva som kan skje videre i Listhaug-saken.
03:55
Publisert: