Telenor-sjef Sigve Brekke vil få beskjed om å ta bedre grep om å få flere kvinner inn i toppledelsen. Det sa barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland i et intervju med NRK tirsdag. Bakgrunnen er at Berit Svendsen tirsdag sluttet i selskapet, og ble erstattet av to menn.

DN fikk tak i statsråden etter at hun snakket med NRK.

– Gjennom eierskapsmeldingen har denne regjeringen en tydelig forventning til at selskapene skal ha strategier og konkrete tiltak for å oppnå god kjønnsbalanse. Som likestillingsminister er det min jobb å sørge for at vi også har likestilling i toppen av norsk næringsliv, sier Helleland.

Sliter med å forstå

Hun mener Telenor har et godt utgangspunkt.

– Selskaper som Telenor har alle forutsetninger til å rekruttere de aller beste blant både kvinner og menn. Hvem skal klare å ha mangfold i ledelsen om ikke et selskap som Telenor skal klare det? For meg er det vanskelig å forstå, sier hun.

Statsråden tror ikke løsningen er i politikken.

– Det er få land i verden som har brukt loven og regulering i samme grad som Norge for å legge til rette for mangfold i næringslivet. Nå handler det om å få forståelse og kunnskap for hvor verdifullt det er.

Slik svarer Brekke

Sigve Brekke har lest Hellelands uttalelser, og kommer med følgende svar:

– Jeg setter pris på barne- og likestillingsministerens engasjement rundt kvinneandelen i Telenor. Jeg deler i midlertidig ikke hennes syn på at 33 prosent kvinner i konsernledelsen er «uholdbart» - men er tydelig på at kvinneandelen i Telenor skal opp, sier han.

Han forteller at Telenor i juni presenterte sine erfaringer til Helleland og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) under en rundebordskonferanse om kjønnsbalansen i toppledelsen i næringslivet.

– Vi har et systematisk arbeid for å utvikle og rekruttere gode kvinnelige ledere i Telenor og har satt oss et mål om å ha 30 prosent kvinner blant våre senior ledere innen 2020. Dette er et kontinuerlig arbeid og ikke noe vi løser over natten. Jeg ser frem til å møte Hofstad Helleland ved neste anledning og høre hennes innspill på hvordan vi kan ytterligere forsterke vårt arbeid for å øke andelen kvinnelige ledertalenter, sier Brekke.

Han viser også til nyansettelser av kvinner:

– I dag har vi blant annet utnevnt en kvinnelig administrerende direktør i Sverige, Kaaren Hilsen, og nylig fikk Alexandra Reich lederrollen for Telenors største Asiaselskap. Vi gleder oss også til å ønske Anne Kvam velkommen som ny konserndirektør for Corporate Affairs, sier Sigve Brekke, konsernsjef for Telenor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Bård Bjerkholt: – Det er på mange måter en bitter sorti i dag
Avgangen til Berit Svendsen bekrefter inntrykket av at når hun ikke fikk toppjobben, så kunne det være det samme, mener DNs kommentator Bård Bjerkholt.
01:12
Publisert: