4. september sluttet Berit Svendsen i Telenor, etter flere uker med søkelys på forholdet mellom henne og konsernsjef Sigve Brekke. Samme dag ble det klart at hennes erstattere var to menn. Likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) reagerte kraftig.

– Selskaper som Telenor har alle forutsetninger til å rekruttere de aller beste blant både kvinner og menn. Hvem skal klare å ha mangfold i ledelsen om ikke et selskap som Telenor skal klare det? For meg er det vanskelig å forstå, sa hun.

Nå kan DN fortelle at likestillingsministeren senere samme måned dro på besøk til Telenors hovedkontor på Fornebu sammen med politisk rådgiver Maren Aasan (H) og statssekretær Tom Erlend Skaug (H), og møtte Brekke.

Konserndirektør for hr, Cecilie B. Heuch, leder for Telenors arbeidstreningsprogram Open Mind, Ingrid Ihme, direktørene Ingeborg Øfsthus og Øystein Bakken fra Telenor Norge og landsjef Irfan Khan fra Telenor Pakistan var også til stede på møtet. Det var Telenor som sto for invitasjonen.

– Politisk ledelse i Barne- og likestillingsdepartementet (BLD) besøkte Telenor mandag 17. september, bekrefter statssekretær Skaug.

Allerede den dagen Berit Svendsen gikk av rykket likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) ut i mediene.
Allerede den dagen Berit Svendsen gikk av rykket likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) ut i mediene. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Dette var budskapet

– Hva er budskapet til BLD på et slikt møte?

– Statsråden er opptatt av å få mer mangfold i toppen av norsk næringsliv, og at det arbeides systematisk for å få til dette. Flere kvinner på toppnivå gir bredere og bedre grunnlag for gode beslutninger, sier Skaug.

Han er fornøyd med visitten.

– Det var et bra møte der Telenor informerte om arbeidet med å øke kvinneandelen i Telenor, om virksomhetens mangfoldsarbeid og om Telenors innsats i Pakistan for å skape en attraktiv arbeidsplass for kvinner, sier han.

Ville vise resultatet

Kommunikasjonsdirektør Atle Lessum i Telenor sier følgende om hvorfor Telenor inviterte statsråden:

– Telenor inviterte Helleland til hovedkontoret på Fornebu slik at vi kunne presentere hvordan selskapet har jobbet systematisk med mangfold over flere år og oppnådd resultater, inkludert arbeidet med å få løftet frem flere kvinnelige ledere og ansatte.

Landsjef Irfan Khan fra Pakistan var med på video for å forklare hvordan selskapet der jobber med å rekruttere flere kvinner.

– Som du vet, er Asia en større utfordring innenfor dette området enn Skandinavia, men Telenor Pakistan viser oppløftende resultater, sier Lessum.

Næringsministeren etterlyste mangfold

Spørsmålet om kjønnsbalanse i Telenor-toppen har i lang tid vært et omstridt spørsmål. Det var kraftige reaksjoner da Brekke ble valgt som konsernsjef foran Berit Svendsen i 2015. Næringsminister Monica Mæland (H) sendte signaler om at det ville være bra å få inn en kvinnelig konsernsjef etter Jon Fredrik Baksaas, men slik ble det ikke.

Det er næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og ikke Helleland som har det formelle ansvaret for statens eierskap i Telenor. Da Svendsen gikk av, kommenterte han ikke Telenor spesifikt, men han sa også følgende på generelt grunnlag:

– Vi trenger mer mangfold, og som eier forventer vi at styrene jobber systematisk med dette.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Tålmodig arbeid gir resultater uansett om det er i aksjer, idrett eller vanlig jobb
Kulestøter Karl Jørgen Hoff har gjort kule i Funcom.
01:06
Publisert: