Konkurransedirektør Lars Sørgard  og Konkurransetilsynet varslet onsdag Telenor om et gebyr på 906 millioner kroner. Tilsynet mener Telenor har misbrukt sin dominerende stilling og lagt hindringer i veien for etableringen av et konkurrerende tredje mobilnett. 

–  Det er en ganske ekstrem straff fra Konkurransetilsynet, sier Steen, som er professor i konkurranseøkonomi ved Norges Handelshøyskole (NHH). Han tror tilsynet har relativt sterke argumenter når det går ut med et så stort gebyr. 

Tror Telenor vil bestride varselet

– De må mene at de har gode kort på hånden. Vi ser i lignende saker at store varslede bøter gjerne genererer masse støy av eksperter og advokater, sier Steen, som regner med at Telenor vil bestride varselet. 

Telenor har frist til 1. mars 2017 med å inngi sine merknader til varselet.

Steen ser frem til å se hva tilsynet bygger sitt varsel på. Han sier det foreløpig er lite informasjon om saken, men at det er klart at det har vært vanskelig for dem som har prøvd å bygge seg opp i markedet. 

– Hvis Konkurransetilsynet har rett i at Telenor har gjort det ekstra vanskelig, er det veldig trist. Vi er ganske alene i Europa om å bare ha to nettverk, sier Steen. 

– De gir ikke ved dørene

Telenor er landets desidert største teleselskap. I løpet av 1980- og 90-tallet ble Telenors monopol på datatrafikk og fasttelefoni for bedriftskunder og private kunder opphevet. 

–  Dominerende aktører som opprinnelig var monopolister har jobbet hardt for å beholde sitt hegemoni. De gir ikke ved dørene, sier Steen. 

Han mener det ikke er tilfeldig at man i Norge typisk opplever Telenor som motpart i regulerings- og konkurransesaker der slike tolkningsspørsmål kommer på spissen.

– De forholder seg selvfølgelig til reglene som blitt pålagt dem, men tolker dem samtidig så langt det er mulig i egen favør, sier Steen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Gasellevinner i Rogaland: – Vi valgte rett fra havets ressurser
Norwegian Pharma satset på fiskeolje.
00:44
Publisert: