- Klokken tikker for Monica Mæland. Jeg forventer at statsråden bidrar til at en ny styreleder er på plass innen uken er omme, sier Pollestad til DN.

Han reagerer på at det fortsatt ikke er ansatt en ny styreleder i Telenor etter at styreleder Svein Aaser måtte trekke seg 30. oktober i år.

Statsråd Monica Mæland hadde fått ny informasjon i Vimpelcom-saken som hun mente både hun selv og kontroll- og konstitusjonskomiteen burde fått tidligere, og hadde ikke lenger tillit til Aaser.

- I en tid der det stormer som verst rundt Telenor er det svært beklagelig at ikke en ny styreleder er på plass, sier Pollestad.

  Krass kritikk

I kjølvannet av Vimpelcom-saken har det blitt avdekket en rekke saker der Telenor-ledelsen beskyldes for å ha hatt en lemfeldig omgang med fakta.

Pollestad mener Telenor sliter med en ukultur i ledelsen som bør få alvorlige konsekvenser for hele styret.

– Mæland har allerede rettet krass kritikk mot resten av styret. Nå er det viktigere enn noen gang at hele Telenor-styret byttes ut. Selskapet trenger en ny start for at tilliten skal gjenopprettes, sier han.

- Fakta på bordet

Statsråd Monica Mæland understreker at det ikke er statsråden som velger en ny styreleder. Det er nominasjonskomiteen i Telenor som finner kandidater og bedriftsforsamlingen som velger ny styreleder.

- Det viktigste nå at prosessen blir så grundig som saken tilsier. Det er ingen tidsfrist for dette viktige arbeidet. Når det er sagt har arbeidet med å få på plass en ny styreleder selvsagt høyeste prioritert hos nominasjonskomiteen, sier Mæland, som legger til at Telenor ikke står uten styreleder.

Hun viser til nestleder i styret og fungerende møteleder Frank Dangeard.

- Telenor har hatt en fungerende styreleder siden Aaser gikk av, sier hun.

 Krangler om kvinnene  

I tillegg krever Mæland svar fra styret i Telenor på hva som skjedde med kjønnsfordelingen i sluttrunden i ansettelsen av ny konsernsjef. Ifølge VG ble ingen av de tre kvinnene med mest erfaring fra ledelsen i Telenor innkalt til intervju, da selskapet skulle ansette ny konsernsjef.

Da Sigve Brekke ble ansatt som ny sjef i Telenor i mai, forsikret daværende styreleder Svein Aaser overfor NRK at både kvinner og menn fra både innland og utland var med i sluttrunden. I et leserinnlegg i Dagens Næringslivavfeier Aaser nok en gang at det ikke var kvinner med i sluttrundene om ansettelse av ny Telenor-sjef.

«En kvinnelig kandidat, som jeg selv hadde insistert på at måtte vurderes, ble intervjuet i fellesmøte med rekrutteringsbyrå og styreutvalg», skriver Aaser i DN-innlegget.

- Alvorlig

I en pressemelding kommenterer også Telenor anklagene om at kvinner ikke var blant kandidatene til toppjobben i selskapet:

– Disse påstandene er feilaktige og misledende, heter det.

Næringsminister Monica Mæland har kalt fungerende styreleder inn på teppet, og beskriver saken som alvorlig hvis opplysningene stemmer.

– Det er alvorlig hvis det viser seg at ingen kvinner var med i sluttrunden av prosessen frem mot å finne ny konsernsjef, sier statsråden.

Også Geir Pollestad understreker alvoret i saken.

– Dersom dette stemmer, er det veldig alvorlig. Det betyr at det er gitt en direkte feilaktig fremstilling av ansettelsen av ny konsernsjef i Telenor, sier Pollestad

- Kritisk

Else-May Botten, Aps næringspolitiske talskvinne, er også kritisk til at prosessen med å få en styreleder på plass drar ut. Hun mener Mæland bør bruke statens eiermakt til å sikre en kvinnelig styreleder i Telenor.

– Næringsministeren har vært tydelig på at hun ønsker en bedre kjønnsbalanse i styret, sier hun

Les også

Slår tilbake mot «kampanjer» dnPlus

  Næringsministeren vil ha svar på Telenors kvinnekvote

Telenor-sjefens cv dnPlus

Beskyldt for avtalebrudd dnPlus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.