– Jeg ble opprørt av å lese om Epsteins donasjon og hans relasjon til Terje Rød-Larsen og IPI.

Det sier Lord Michael Levy, som inntil nylig satt i styret til tankesmien International Peace Institute (IPI). Medlemmet i det britiske Overhuset har vært så suksessfull til å samle inn penger for tidligere statsminister Tony Blair, det britiske arbeiderpartiet og jødiske organisasjoner at han blir kalt Lord Cashpoint i hjemlandet.

Han reagerer etter at DN i forrige uke fortalte om hvordan sexforbryteren Jeffrey Epsteins stiftelse ga millioner til tankesmien, som er ledet av norske Terje Rød-Larsen. Donasjonen kommer frem i innberetninger til det amerikanske skattevesenet i 2017. Støtte fra Epstein er også nevnt i pressemeldinger tilknyttet hans stiftelser, en av de er datert til 2013. DN har også funnet en liste over mottagere av støtte fra Epstein på hans gamle nettsider, der IPI står på en liste fra perioden mellom 2010 og 2012.

Terje Rød-Larsens tankesmie mottok millioner fra Jeffrey Epsteins stiftelse.
Terje Rød-Larsens tankesmie mottok millioner fra Jeffrey Epsteins stiftelse. (Foto: Theo Wargo)

Visste ingenting

Levy forteller at han ikke ante noe om pengestøtten.

– Jeg gikk av som styremedlem for en tid siden, og jeg hadde ingen kunnskap om at IPI mottok penger fra Jeffrey Epstein. Jeg visste heller ingenting om relasjonen mellom Jeffrey Epstein og Terje Rød-Larsen og IPI, sier han.

I DNs dokumentar forrige uke kom det frem at Rød-Larsen i 2013 var på en middag der Epstein var til stede. Han har ikke svart på spørsmål om omstendighetene og sin relasjon til Epstein.

– Jeg kjenner overhodet ikke til Epstein utenom det jeg har lest i pressen, og jeg har aldri snakket med ham, møtt ham eller hatt noe kontakt med ham, sier Levy.

Levy var Blairs spesialutsending til Midtøsten i ni år, og det var under det arbeidet han ble kjent med Terje Rød-Larsen og hans ektefelle Mona Juul, som var sentrale i Oslo-prosessen på 90-tallet og senere har hatt viktige roller for FN og Norge. På grunn av kjennskapet ble Levy i 2015 spurt om å sitte i styret for IPI der han satt inntil i fjor.

Fortsatt tause

DN har sendt uttalelsene fra det tidligere styremedlemmet til Terje Rød-Larsen, som ikke har svart. Han har fortsatt ikke uttalt seg om Epstein-støtten til IPI.

Den eneste kommentaren fra tankesmien har kommet i en usignert pressemelding som kom timer etter DNs dokumentar. Der ble det varslet at et beløp like stort som det Epsteins stiftelse ga, 375.000 dollar, vil bli donert videre til støtte for ofre for seksuelle overgrep og menneskehandel.

IPI-styreleder Kevin Rudd har heller ikke svart på uttalelsene fra sin tidligere styrekollega. Ifølge tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik var også han til stede på middagen i 2013, noe Rudds talsperson tidligere har fortalt at han ikke husker. Talspersonen har også opplyst at Rudd ikke kjente til støtten. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.