Norge har i en årrekke vært en viktig støttespiller for den New York-baserte tankesmien International Peace Institute (IPI) der Terje Rød-Larsen er president, og bidratt med støtte på over 130 millioner kroner.
IPI har den siste måneden varslet både en endring av reglene for å motta gaver og at den skal gi bort en tilsvarende sum som den tidligere mottok fra sexforbryteren Jeffrey Epsteins stiftelse, Gratitude America.
Nå viser det seg at det fra flere hold har vært reaksjoner på manglende åpenhet om finansene i IPI. Det fremgår av en rapport skrevet av den uavhengige konsulenten Josie Kaye i 2015, som DN har fått innsyn i.
Frustrasjon
Kaye ble hyret inn av IPI for å evaluere rammeavtalen mellom tankesmien og UD mellom 2013 og 2015, som avtalen krever. Hun ble godkjent av UD. I dag leder hun det Amsterdam-baserte konsulentselskapet Trustworks Global.
«Det var en viss grad av frustrasjon over mangelen på åpenhet om IPIs finansielle situasjon», står det i rapporten.
Også internt i IPI skal det ha vært reaksjoner på manglende åpenhet om finansene.
«Internt i organisasjonen er lav åpenhet om finansene svært problematisk. Ansatte ser ut til å vite veldig lite om økonomien knyttet til programmet de jobber med», skrev Kaye.
Lord Michael Levy var med i IPIs styre tidligere, og har reagert på Epstein-donasjonen. Nåværende styreleder Kevin Rudd og styremedlem Jean Todt har begge fortalt DN at de ikke kjente til støtten fra Epstein.
Rapporten: Fikk ikke informasjon
Et eksempel Kaye trekker frem er da UD skal ha bedt om å se «både en liste over donorer og detaljert finansiell informasjon». Målet var ifølge rapporten å få en bedre forståelse av hvordan UDs støtte passet inn.
«Ifølge IPI spurte Norge om en liste over andre donorer i det oppdaterte budsjettet, men det ble ikke spurt om annen informasjon. Ifølge Norge ble Ipi spurt om en oversikt over kostnader, men har ikke vært imøtekommende med denne informasjonen».
«Det er uklart hvorfor denne feilkommunikasjonen har skjedd», legger konsulenten til.
Norge var en betydelig donor for IPI i denne perioden, ifølge rapporten. I 2014 sto midlene fra UD for ti prosent av driftskostnadene.
Forbindelser over flere år
Støtten fra Epstein-stiftelsen Gratitude America står oppført i innberetninger til det amerikanske skattevesenet i 2017, altså flere år etter at den uavhengige rapporten kom. Men det er forbindelser mellom IPI og Epstein flere år tidligere.
I en pressemelding fra april 2013, skriver The Jeffrey Epstein VI Foundation om støtte tilknyttet etableringen av IPIs kontor i Bahrain. I en annen, udatert, pressemelding, som er nevnt i den fra 2013, er både Rød-Larsen og Epstein sitert.
Gjennom verktøyet Wayback Machine, som viser hvordan websider har utviklet seg over tid, finner man også IPI på en liste over mottagere av støtte fra Epsteins stiftelse mellom 2010 og 2012.
Epstein tok sitt eget liv i varetektsfengsling i august, etter at han tidligere i år ble tiltalt for seksuelle overgrep og menneskehandel.
UD: – Ikke et krav
Underdirektør Ane Haavardsdatter Lunde i UD forklarer at «UD ba aldri IPI formelt om en donorliste. Dette ble nevnt i en samtale med en ekstern evaluerer, men det var ikke en oppfordring som ble rettet til IPI.»
– Det er rammeavtalen med IPI for perioden 2013–2015 som regulerer UDs krav overfor Ipi om finansiell rapportering. Kravene omfatter ikke informasjon om Ipis øvrige givere. Dette er heller ikke et krav UD generelt stiller til mottagere av denne type tilskudd, sier Lunde.
UD konkluderte i januar 2017 med at IPI hadde innfridd rapporteringsplikten i henhold til rammeavtalen for perioden 2013–2015.
– Stemmer det ikke at UD ba om å få se donorlisten?
– Dette var ikke et krav i rammeavtalen med IPI, sier Lunde.
Dette svarer IPI
DN har sendt rapporten til både IPIs kommunikasjonsavdeling og president Terje Rød-Larsen og spurt om svar på kritikken.
– Som svar på den interne gjennomgangen som du viser til fra 2015, utviklet IPI en handlingsplan som adresserte bekymringene til det norske Utenriksdepartementets tilfredshet. Planen inkluderte anerkjente forbedringer i transparens, programmatisk rapportering og økonomisk rapportering, skriver kommunikasjonskoordinator Annie Schmidt i en epost.
Handlingsplanen ble gjennomført, og det avholdes årlig en diskusjon på slutten av året for å reflektere over partnerskapet og implementeringen av handlingsplanen, opplyser hun.
Schmidt viser til at IPI i fem år på rad har fått en høyest mulig rangering fra Charity Navigator, som hun beskriver som den fremste som evaluerer ideelle organisasjoner i USA. I fem år har Ipi demonstrert «vår sterke økonomiske helse og forpliktelse til ansvarlighet og åpenhet», skriver hun.
– Denne eksepsjonelle vurderingen bekrefter at IPI overgår industristandarder og overgår de fleste veldedige organisasjoner i vårt arbeidsområde, skriver Schmidt.
Rød-Larsen har ikke svart på DNs henvendelse. Det har han ikke gjort siden DN for første gang stilte ham spørsmål om IPI og Epstein i starten av november. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.