DN publiserte tirsdag en dokumentar om hvordan Terje Rød-Larsens tankesmie, International Peace Institute, har mottatt flere millioner kroner fra stiftelsen til sexforbryteren Jeffrey Epstein, Gratitude America LTD. Donasjonen på 375.000 dollar kommer frem i stiftelsens innberetninger til amerikansk skattevesen.

Rød-Larsen er tidligere statsråd og har hatt en rekke toppverv i FN. Siden 2005 har han vært president i IPI.

DN har i flere uker stilt spørsmål til Rød-Larsen og IPI om omstendighetene rundt pengegaven, men har ikke fått svar. Nå går IPI ut med en pressemelding om saken.

«IPI tar sitt ansvar for å støtte internasjonal fred, bærekraftig utvikling og menneskeverd på alvor. IPI har besluttet å donere en tilsvarende sum som finansieringen mottatt fra GAs donasjon til programmer som støtter ofre for menneskehandel og seksuelle overgrep», står det der.

Intern undersøkelse

I pressemeldingen står det at IPI nå har konkludert etter en intern vurdering av pengene mottatt fra Gratitude America.

«GA var en registrert veldedighet opprettet i henhold til amerikansk lov. GA ble grunnlagt av Jeffrey Epstein og veldedighetene den støttet ble valgt av GAs styre. Amerikansk lov krever at alle donasjoner over 5000 dollar skal offentliggjøres fullt ut til skattevesenet, som IPI gjorde. IPI overholdt sine juridiske forpliktelser angående finansiering mottatt til alle tider».

Terje Rød-Larsen har fortsatt ikke svart på DNs henvendelser om saken. Det står ingen forfatter på pressemeldingen.

Formaning fra utenriksministeren

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide ba i DN-dokumentaren tirsdag IPI tenke gjennom hvordan de skal håndtere Epsteins engasjement i IPI.

– Utenriksdepartementet ble nylig kjent med at IPI mottok finansiering fra én av stiftelsene til avdøde Jeffrey Epstein. Vi har merket oss at andre mottagere av penger fra Epsteins stiftelser har valgt å betale pengene de har mottatt til et godt formål. Det er naturlig at styret i IPI vurderer om de skal betale tilsvarende sum til gode formål slik andre organisasjoner har gjort. Dette er det styret i IPI sitt ansvar å vurdere, sier Søreide.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.