Tenketanken The Australia Institute har satt i gang en underskriftskampanje hvor oljefondet bes om å selge aksjene i det spanske selskapet Ferrovial, som sitter på den største kontrakten knyttet til driften av Australias asylmottak på stillehavsøyene Manus og Nauru.

Kampanjen rulles ut til tross for at australske myndigheter nylig inngikk en avtale med USA om å forflytte et stort antall flyktninger dit.

– Det at vi får færre som er internert er bedre, men dette er en prinsippsak. Brudd på internasjonale avtaler teller fortsatt om det er snakk om 100 eller 1.000 folk. Myndighetene vil fortsette å outsource dette arbeidet, så om det norske oljefondet trekker seg ut vil det sende en tydelig beskjed til selskapet og eventuelle framtidige anbudssøkere om at disse kontraktene vil føre til reaksjoner fra allmennheten og investorer, sier menneskerettighetsrådgiver Brynn O'Brien i Australian Institute til mediehuset Fairfax Media.

Australia har fått mye kritikk for sin asylpolitikk der asylsøkere som prøver å nå landet i båt, enten blir sendt tilbake dit de kom fra eller til interneringsleirer på stillehavsøyene Nauru og Manus. Selv om de blir innvilget asyl, er de allerede forhindret fra å kunne bosette seg i Australia. De kan enten reise hjem, bosette seg på Manus eller Nauru, eller et tredje land.

Amnesty International har omtalt forholdene i leirene som jevnbyrdig med tortur etter definisjonene i internasjonale lover.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.