Høyres Tina Bru (33) går fra Stortinget og inn i regjering. Hun sitter i dag i energi- og miljøkomiteen, og skal nå bli olje- og energiminister. Det får DN bekreftet av kilder nær prosessen som pågår i regjering.

Bru, som representerer oljefylket Rogaland på Stortinget, tar over etter Sylvi Listhaug, nå som Fremskrittspartiet skal ut av regjering. Hun blir den femte som har stillingen i Erna Solbergs regjering, etter Tord Lien, Terje Søviknes, Kjell-Børge Freiberg og Listhaug, som nylig fikk posten.

Etter det DN kjenner til vil regjeringsskiftene bli presentert på fredag.

Tina Bru på rigg i 2015: – Det er dette som er fremtiden for oljenæringen i Norge
Høyres Tina Bru besøkte Lundins leterigg Island Innovator i Barentshavet.
00:55
Publisert:
Les portrettet med Tina Bru i DN fra 2016: Høyreraddisen med Palestina-skjerf

Flere viktige saker

Bru kommer i sin nye stilling til å behandle flere store saker for regjering. Det har lenge vært ventet en strid om hvor iskanten i Barentshavet skal gå, der Venstre og Frp står mot hverandre. Nå må regjeringen forhandle med et Frp i opposisjon om saken.

I tillegg til iskanten vil andre store saker for Bru være strømkabelen Northconnect, havvind og CO2-fangst og lagring.

Sylvi Listhaug, som fortsatt sitter som statsråd, har allerede varslet kamp mot kabelen. «Norske familier skal ikke sitte igjen med høyere strømregning. Nei til Northconnect», uttaler hun på Frps Facebook-side.

Kan bety fornyelse i ledelsen

Bru er også ansett som en het kandidat som ny nestleder i Høyre. At hun nå går inn i regjering, kan være et signal om kommende fornying partiledelsen ved at hun tar over etter dagens nestleder Bent Høie.

Høie skal bli fylkesmann i 2021, og i Høyre har flere etterlyst utskiftninger i ledelsen.

Bru har ikke svart på DNs henvendelse om saken. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.