Søndag kveld fortalte statsminister Erna Solberg og Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset at Høyre har mottatt 21 varsler om seksuell trakassering fordelt på 12 ulike personer siden 11. januar.

Statsadvokaten har nå bedt politiet om å foreta innledende undersøkelser av en av anklagene mot tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise, som står for ti av de 21 varslene som har kommet inn.

Undersøkelsene gjelder påstandene i Aftenposten om at Tonning Riise hadde seksuell omgang med en svært beruset 16-åring på et fylkesårsmøte i 2014. Statsadvokaten i det aktuelle fylket har sendt en henvendelse til politimesteren om å innlede undersøkelser for å se om det er grunnlag for å starte etterforskning, får NTB bekreftet.

Ikke overrasket

Riise har selv kommentert hendelsen med jenta slik overfor Aftenposten:

«Det stemmer at vi begge hadde drukket og at vi hadde sex. Det skulle aldri ha skjedd og jeg beklager».

Overfor Klassekampen mandag bekrefter han det samme, og legger til: «Utover det kjenner jeg meg ikke igjen i saken slik den er gjengitt i mediene».

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen er ikke overrasket over utviklingen i saken.

– Statsministeren har hele tiden pekt på denne muligheten samtidig som Høyre har vært opptatt av at varslerne skal ha rett til å eie sine historier, sier han.

Ville ikke anmelde

Høyre har av hensyn til varslerne ikke villet kontakte politiet. Likevel har partileder statsminister Erna Solberg (H) sagt at saken Aftenposten skrev om, ville være noe politiet kunne gå videre med.

Varslene har utløst en omfattende selvransakelse og flere runder med beklagelser fra Høyre-ledelsen.

– Nå må vi rydde opp – og denne ryddejobben skal vi gjøre skikkelig, sa Solberg søndag på en pressekonferanse søndag.

– Alle varslerne kan også selv anmelde sakene, sa partisekretær John-Ragnar Aarset på samme pressekonferanse.

Varslerne har fått tilbud om juridisk bistand, så vel som helsehjelp og psykolog fra partiet.

Satte ned utvalg

Et eget utvalg, ledet av filosof og forsker Henrik Syse, skal evaluere hvordan partiet har håndtert varslingssakene og undersøke hvorfor de ikke ble håndtert bedre.

Mandag sa Solberg til NRK at Tonning Riise ikke ville blitt gjenvalgt som ungdomspartileder eller blitt stortingskandidat dersom hun selv visste om varslene, som først kom i 2013.

– Vi har hatt flere parallelle saker av ulik alvorlighetsgrad som vi har behandlet samtidig. Det har kanskje vært en sovepute for oss, for vi har trodd at fordi det har fungert i andre sammenhenger, så har vi trodd at våre retningslinjer var kjent. Vi har diskutert temaet seksuell trakassering, men vi har åpenbart ikke klart å nå helt gjennom, sier Solberg.

«Ustyrlig»

Under pressekonferansen søndag rullet statsministeren og generalsekretæren opp tidslinjen for varslingssakene. Partiet kaller selv tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riises oppførsel som «ustyrlig».

Samtidig skal Tonning Riise ha hatt «troverdige forklaringer». Det ønsker ikke Aarset å utdype betydningen av.

– Jeg kan ikke gå nærmere inn i hans dialog med ungdomspartiet, men det er tydelig at vi har feilet og ikke tatt tak i dette på en ordentlig måte.

Solberg vil fortsatt ikke kommentere Tonning Riises videre fremtid i partiet, men sier at hun ikke kan se for seg at han kan ha en Høyre-karriere på det nåværende tidspunkt.(Vilkår)