Regjeringens arbeid med sikkerhet er blitt debattert og kritisert denne uken. I tillegg til sakene om at Per Sandberg og flere andre i politisk ledelse har brutt sikkerhetsreglene på utenlandstur, må en rekke regjeringstopper om kort tid møte til høring i Stortingets kontrollkomité.

I vår kom nemlig Riksrevisjonen for andre gang med en knusende rapport om regjeringens manglende evne til å sikre samfunnsviktig infrastruktur mot mulig terror og angrep, såkalt objektsikring. «Svært alvorlig» var riksrevisor Per-Kristian Foss' beskrivelse.

Kontrollkomiteen på Stortinget, nasjonalforsamlingens vaktbikkje, varslet tidlig at regjeringstopper må inn på teppet. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H), justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) skal alle stille opp til åpen høring 27. august.

Samtidig ser kontrollkomiteen nærmere på hvordan statsministeren forklarte seg i forrige omgang etter krass kritikk fra Riksrevisjonen.

– Noe av årsaken til at vi ønsker å gå inn i det, er at vi har lest deler av rapporten som ikke er offentlig, sier Dag Terje Andersen, leder av kontrollkomiteen, om hvorfor de borer i Erna Solbergs forrige forklaring til Stortinget.
– Noe av årsaken til at vi ønsker å gå inn i det, er at vi har lest deler av rapporten som ikke er offentlig, sier Dag Terje Andersen, leder av kontrollkomiteen, om hvorfor de borer i Erna Solbergs forrige forklaring til Stortinget. (Foto: Aleksander Nordahl)

Tirsdag denne uken sendte stortingsrepresentant Dag Terje Andersen (Ap), som leder komiteen, et brev til justisminister Wara.

I brevet ber Andersen om dokumenter sendt fra Politidirektoratet til Justisdepartementet mellom januar 2014 og sommeren 2016. Dette henger sammen med statsminister Erna Solbergs (H) forklaring til Stortinget om saken.

Viste til grønt lys

Solberg sa følgende under kontrollhøringen i fjor:

– Det er altså sånn at når Politidirektoratet meldte grønt, og det ble meddelt Stortinget, så meddeltes det da Stortinget at man var i havn på objektsikring – men det var basert på feil informasjon.

Solberg forklarte altså at Stortinget ble fortalt om at arbeidet med objektsikring «var i havn» fordi Politidirektoratet «meldte grønt».

– Stortinget ble altså informert om at det var god objektsikring fordi regjeringen hadde fått beskjed om at det var god objektsikring på Justisdepartementets side, sa statsministeren.

Under høringen sa hun også at «en av forklaringene» på situasjonen var at det ble meldt grønt da det ikke var grønt.

Situasjonen var ikke løst

Politidirektør Odd Reidar Humlegård ble også spurt om dette under høringen. Han erkjente kommunikasjonstrøbbel, men avviste gal rapportering. Det ble også understreket at regjeringen har fått informasjon som viste hvor alvorlig situasjonen var.

– Her har det åpenbart blitt en misforståelse, og det må jeg ta ansvaret for. Men det er ikke slik at vi ville rapportere feil, for vi hadde en omfattende rapportering i faglinjen som tilsa at situasjonen ikke var grønn, for å si det slik, sa han.

Det er denne rapporteringen kontrollkomiteen nå er ute etter.

– Komiteen ber om å få innsyn i rapporteringen fra Politidirektoratet til Justis- og beredskapsdepartementet på dette området, skriver han i brevet.

Kan så tvil om forklaring

– Vi ønsker innsyn i noen dokumenter som er relevante for kontrollhøringen. Vi vil trenge dypere inn i saken på en korrekt måte. Noe av årsaken til at vi ønsker å gå inn i det, er at vi har lest deler av rapporten som ikke er offentlig, sier Dag Terje Andersen.

– Sår dette tvil om statsministerens forklaring?

– Det vet vi ikke før vi får se dokumentene. Det er dokumenter som gir innsyn i kommunikasjon mellom fagetater og departementene. Humlegård sa under forrige høring at rapporteringen tilsa at situasjonen ikke var grønn. Det er relevant informasjon om regjeringen var advart mot at det var mye som ikke var på plass, svarer han.

Torgeir Fylkesnes ser alvorlig på saken. Han er i likhet med statsministeren i Arendal denne uken.
Torgeir Fylkesnes ser alvorlig på saken. Han er i likhet med statsministeren i Arendal denne uken. (Foto: Gunnar Lier)

SVs medlem i kontrollkomiteen, Torgeir Fylkesnes, ser alvorlig på saken.

– Spørsmålet er om Solberg rett og slett har feilinformert Stortinget. Hun sier at det var grønt lys, og at regjeringen fikk beskjed om det. Men politidirektøren sier at det kom rikelig med informasjon til regjeringen. Jeg mener det potensielt er veldig alvorlig, og jeg forventer et veldig godt svar i høringen, sier han.

Vil ikke kommentere

DN har vært i kontakt med både Justisdepartementet og Statsministerens kontor om saken.

– Justis- og beredskapsdepartementet vil gi innsyn i de dokumentene kontroll- og konstitusjonskomiteen har bedt om. For øvrig viser vi til at statsråden vil svare på detaljerte spørsmål i høringen 27. august, opplyser pressevakt Andreas Skjøld-Lorange.

DN har stilt flere spørsmål til Politidirektoratet om rapporteringen til regjeringen som Humlegård snakket om under høringen.

Pressevakt Åste Dahle Sundet har sendt følgende svar:

– Siden forrige høring er det kommet en ny rapport fra Riksrevisjonen, og vi har en ny høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen foran oss (27. august). Vi mener det er problematisk å besvare spørsmålene dine nå som en ny høring om samme tema, og med mange involverte, er nært forestående.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her benekter Sandberg at han glemte å varsle om Iran-tur
– Jeg har gjort tre feil, sa Per Sandberg på en pr-seanse i Arendal og pekte blant annet på at han «har glemt å varsle». Da seansen var over sa han at det var en påstand fra Dagens Næringsliv. Les saken i lenken under.
00:28
Publisert: