– Jeg til takke for jobben Tor Mikkel har gjort. Jeg er oppriktig lei meg for at vi har kommet i den situasjonen vi har kommet i nå. Vi kommer til å savne hans bidrag i regjeringen, sa statsministeren til pressen torsdag, sammen med Tor Mikkel Wara (Frp).

Han har vært i permisjon etter at hans samboer Laila Bertheussen ble siktet for å ha diktet opp en straffbar handling i forbindelse med at familiens bil begynte å brenne natt til 10. mars.

Det var første gang Wara møtte pressen etter siktelsen. Nå trekker han seg permanent.

– Den siste tiden har vært tøff for meg og min lille familie. Familien min er ikke stor. De har vært der for meg i tykt og tynt, nå skal jeg være der for den. Noen valg i livet er vanskelige, men dette var enkelt, sier Wara, som understreker at valget vært hans eget.

Wara hadde statsrådsposten et knapt år, etter å ha begynt i jobben i april i fjor. Han blir den fjerde Frp-justisministeren som trer til side etter Erna Solbergs regjering tiltrådte i 2013, etter Anders Anundsen, Per-Willy Amundsen og Sylvi Listhaug.

–Norge på sitt beste

Selv sier den ferske eksstatsråden at tiden for å svare på spørsmål rundt de siste tids hendelser «ikke er nå».

– Til slutt vil jeg også takke for den respekt politiske motstandere, presse og andre har vist min familie den siste tiden. Dette har vært Norge på sitt beste, sa Wara til pressen.

PST opplyser i en pressemelding torsdag at Tor Mikkel Waras samboers status er endret fra fornærmet til mistenkt i alle trusselsakene som har oppstått.

Dette skrev Laila Anita Bertheussen på Facebook i ukene før siktelsen
Innholdet er nå skjult/fjernet fra Bertheussens profil.
00:40
Publisert:

«Etter en helhetlig vurdering basert på foreløpige tekniske og taktiske bevis, har PST endret Bertheussens status fra fornærmet til mistenkt i samtlige saker, bortsett fra den hun allerede er siktet for», heter det i PSTs oppdatering torsdag.

Solberg sier at det ble avklart ganske tidlig i dag at Wara skulle gå av. Det hadde ikke noe å gjøre med at PST nå utvider mistanken mot samboeren, mener Solberg.

NRK: Nye trusler

Samme morgen skrev NRK at en annen fremtredende politiker, i tillegg til Wara, har mottatt et mistenkelig brev i forbindelse med teaterstykket «Ways of seeing».

Brevet skal ifølge NRK være delvis håndskrevet og delvis basert på utklipte bokstaver fra aviser, og skal ha blitt sendt i februar.

NRK erfarer også at PST etterforsker dette brevet.

– Jeg kan hverken bekrefte eller avkrefte om dette er en av de hendelsene i Wara-saken som PST tidligere har omtalt som ikke offentlig kjent, sier Trond Hugubakken, kommunikasjonsdirektør i PST til NRK.

Gulati: – Ingen er overrasket

Himanshu Gulati (Frp), som sitter i justiskomitéen på Stortinget, var blant dem som jublet da Wara fikk statsrådposten i fjor. Nå har han forståelse for at Wara velger å prioritere annerledes.

–Ut i fra den spesielle situasjonen som har oppstått, tror jeg ingen er overrasket over at han velger å trekke seg. Det har alle full forståelse for. Han har gjort en veldig god jobb som justisminister, sier Gulati.

På spørsmål om han venter at justisministerposten forblir hos Frp, svarer han at han overlater den vurderingen til statsministeren, men at partiet er stolt over det de har fått til i Justisdepartementet.

Gulati vil ikke kommentere hva han tenker om bakgrunnen for at Wara trekker seg, men mener at politiet må få lov til å gjøre jobben sin i sakene som involverer samboeren.

– Har saken skadet partiet?

– Dette er åpenbart en sak som alle skulle vært foruten, men dette er først og fremst en familietragedie, svarer stortingsrepresentanten.

Dale fortsetter som vikar

Berheussens advokat John Christian Elden har avvist på vegne av klienten at hun er involvert i noen av sakene. I en sms til DN torsdag skriver Elden at Bertheussen nå vil bli avhørt med rettigheter som mistenkt og at dette vil gi henne en sjanse til å renvaske seg.

Siv Jensens statssekretær Atle Simonsen ville ikke kommentere torsdagens utvikling overfor DN.

Da siktelsen mot Waras samboer ble kjent i midten av mars, uttalte Jensen at Wara var i sjokk.

– Det er åpenbart at dette går sterkt inn på ham, sa partilederen.

Partikollega Jon Georg Dale har midlertidig overtatt justisministerposten i Waras permisjon. Han vil fortsette i jobben frem til en ny justisminister er klar, opplyser Solberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hva er ditt beste investeringstips? Finans- og banktopper svarer
– Det er klart det er høyrisiko.
01:39
Publisert: