Klokken 12.59 torsdag:

Justisminister Tor Mikkel Wara har tatt turen ned fra Justisdepartementets kontorer i Nydalen, og snakker engasjert fra Stortingets talerstol. Han deltar nemlig i en debatt om striden som splitter Storbritannia: Brexit og konsekvensene det vil få for forholdet med Norge.

Lite vet justisministeren om dramaet som utspiller seg i hans eget hjem på Røa, noen kilometer lenger vest.

Samtidig tropper nemlig Politiets sikkerhetstjeneste og politiet opp utenfor familiens hjem og pågriper samboeren Laila Anita Bertheussen. Hun blir siktet for overtredelse av straffeloven § 225 bokstav b), for å ha foretatt noe som vekker mistanke om at en straffbar handling er begått, uten at den er det. Dette skjedde etter at familien Waras bil ble påtent natt til søndag 10. mars. Politiet mener det er hun selv som har påtent bilen.

Strafferammen for lovbruddet er bot eller fengsel inntil ett år.

Kalt inn til statsministeren

Klokken 13.45 er Wara fortsatt ikke informert om pågripelsen, og han går igjen opp på talerstolen for et nytt innlegg. Kort tid senere får statsminister Erna Solberg (H) vite om siktelsen. Hun kaller umiddelbart Wara og finansminister og Frp-leder Siv Jensen inn til hennes kontor, der han får sjokkmeldingen.

– Jeg har lyst til å understreke at dette gikk veldig sterkt inn på Tor Mikkel. Dette er en tragedie for ham og hans familie, sa Solberg på pressekonferansen litt over halvannen time senere.

I møte med statsministeren bestemmer Wara seg for å be om permisjon fra posisjonen som justisminister. Fortsatt er store deler av regjeringsapparatet uvitende om hva som nettopp har skjedd.

Regjeringskilder beskriver nyheten som et sjokk, og selv på Statsministerens kontor var det flere som ikke var kjent med siktelsen før Politiets sikkerhetstjeneste holdt pressekonferanse klokken 16.00.

Wara er avhørt

I likhet med statsministeren fremholder flere regjeringskilder at det er for tidlig å si hva som vil skje med Waras politiske fremtid.

– Nå må Tor Mikkel finne ut hva han vil gjøre, og han må bruke den tiden han trenger. Alle spekulerer i om han skal gå av eller ikke, men det er for tidlig å si, sier en kilde.

Både statsministeren og finansministeren understreket at Wara nå blir tatt vare på av gode venner. En kilde beskriver ham som synlig preget etter besøket på Statsministerens kontor.

Torsdag kveld bekrefter advokat John Christian Elden overfor Aftenposten at han er bedt av justisminister Tor Mikkel Wara om å bistå hans samboer Laila Anita Bertheussen.

Elden bekrefter at Wara har vært i avhør i kveld, og at han er å anse som fornærmet part.

- Tor Mikkel Wara har ikke hatt noen tanker om at hans samboer skal ha hatt noe med truslene å gjøre, sier Elden til NRK.

Elden sier også at Wara var i utlandet på oppdrag da forholdet hun er siktet for skjedde.

Elden forteller videre at Bertheussen sitter i avhør uten advokat til stede.

– Politiet opplyser at hun ikke ønsker advokat ennå, og vi er ikke i amerikanske filmer der advokaten kan avbryte og forlange å snakke med siktede. Så vi må vente og se, sier Elden til Aftenposten.

Hendelser over flere måneder

Siden desember i fjor har det kommet trusler mot justisminister Tor Mikkel Wara, og det har vært flere uønskede hendelser ved huset til han og samboeren. Det startet med at noen tegnet hakekors og skrev ordet «rasist» på både bilen og huset. På huset ble ordet stavet feil.

17. januar var det branntilløp i søppelkassen utenfor, og måneden etterpå ble en mistenkelig gjenstand undersøkt av politiet.

I mars rykket politiets bombegruppe ut til Waras hjem, der det ble funnet et truende brev i postkassen. Den siste hendelsen fant sted forrige helg, da det var brann i Waras bil. PST-sjef Benedicte Bjørnland opplyste torsdag at Bertheussen kun er siktet for å ha tent på bilen 10. mars, men hun la til at det er «naturlig å se disse i sammenheng».

Bertheussen har sittet i avhør torsdag, og PST etterforsker saken bredt «med tanke på å avklare både skyld og uskyld».

Dagbladet skriver at Wara skal til avhør hos PST torsdag kveld.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sandberg til Wara: -Bare takk meg av
Det gikk litt i kluss for både den avtroppende og den påtroppende justisministeren da Tor Mikkel Wara skulle ta over justisdepartementet etter Per Sandberg.
01:38
Publisert: