Torsdag ettermiddag gikk justisminister Tor Mikkel Wara ut i permisjon etter at samboeren Laila Anita Bertheussen ble pågrepet og siktet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Hun satt torsdag i avhør siktet for å ha stått bak brannen i statsrådens bil i helgen, som vakte sterke reaksjoner fra politikere.

Det er samferdselsminister Jon Georg Dale som trer inn i stillingen som justisminister, mens Wara er permittert. Det gjør ham til den sjette fungerende justisministeren siden 2013.

1. Anders Anundsen

Anders Anundsen er ikke bare den første Frp-politikeren som ble justisminister, han er også den som har klart å sitte lengst i posten, til tross for en trøblete periode.

Det startet i 2014 da han innførte midlertidig bevæpning av politiet på bakgrunn av et økt trusselbildet. Det skulle i utgangspunktet kun vare i fire uker, men ble forlenget gang på gang til sterke reaksjoner fra meningsmotstandere.

Det fortsatte våren 2015 da han fikk et mistillitsforslag mot seg på grunn av den betente asylbarnsaken. De rødgrønne partiene mente han hadde brutt opplysningsplikten til Stortinget, men Anundsen unngikk å bli felt.

Han fikk også kritikk for å lage det mange mente var en propaganavideo for arbeidet han gjorde som justisminister.

I desember 2016 trakk Anundsen seg som justisminister og ble erstattet av Per Willy-Amundsen.

2. Per-Willy Amundsen

Allerede fra dag én møtte Amundsen massiv kritikk for tidligere utspill han hadde kommet med. SV-leder Audun Lysbakken gikk ut og kritiserte at justisministeren var fra partiets ytterliggående fløy, mens Filter Nyheter laget en oversikt over hans 34 «hardeste utspill», blant annet:

  • Jeg håper at min sønn kan leve opp med den samme friheten som jeg tar som en selvfølge. Denne helgen er jeg alenepappa, det er herlig. Men jeg håper at han får oppleve den samme friheten som meg. Dessverre er jeg ikke sikker. Jeg frykter at et nytt korstog blir nødvendig.
  • Vi står overfor en verdikamp mellom vestlige verdier på den ene siden, og de verdiene mange ikke-vestlige innvandrere tar med seg fra sine»
  • «Du drar ikke med deg fødselsdagskort til Fatima når du er invitert i bursdagsselskap til Knut. De som mener det er greit å vifte med afghanske flagg på 17. mai avslører en mangelfull forståelse av begrepet integrering»

Amundsen satt i halvannet år før han gikk av i januar 2018, etter to år i jobben.

Her er to av de tidligere justis- og beredskapsministerne fra Frp. Anders Anundsen (tv) og Per-Willy Amundsen.
Her er to av de tidligere justis- og beredskapsministerne fra Frp. Anders Anundsen (tv) og Per-Willy Amundsen. (Foto: Åserud, Lise)

3. Sylvi Listhaug

Da Sylvi Listhaug tok over som justis-, beredskaps- og innvandringsminister etter å ha vært innvandrings- og integreringsminister, hadde det allerede stormet rundt politikeren etter flere utspill om innvandring.

Men da hun ble justisminister eksploderte det. Etter to måneder i jobben delte hun et bilde med teksten «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

Dette reagerte Arbeiderpartiet knallhardt på. Bildet ble delt samme dag som Erik Poppes film om Utøya hadde premiere og Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre uttalte følgende til NRK:

– Jeg mener den er nedverdigende. Og det er rettet mot et parti som har erfart hva terrorisme er.

Rett før Stortinget skulle stemme over et mistillitsforslag mot Listhaug, trakk hun seg som justisminister. Hun rettet samtidig hard kritikk mot opposisjonen:

– Jeg har opplevd dette som en ren heksejakt, hvor hensikten til Jonas Gahr Støre tydeligvis har vært å kneble ytringsfriheten på et tema som er noe av det viktigste vi må diskutere for Norges fremtid, skrev hun på Facebook-siden sin.

Sylvi Listhaug (Frp) trakk seg som justisminister etter en omstridt Facebook-post.
Sylvi Listhaug (Frp) trakk seg som justisminister etter en omstridt Facebook-post. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)

4. Per Sandberg

Fiskeriminister Per Sandberg sto klar for å ta over for Listhaug midlertidig da hun trakk seg i slutten av mars 2018.

Han var likevel usikker på om han ville ha jobben fast på grunn av sin fortid, fortalte han i et intervju med Adresseavisen. I 1997 ble Sandberg nemlig ilagt en bot på 3000 kroner for å ha skallet ned en asylsøker på fest.

– Det er sammensatt. Folk tilgir, men glemmer ikke. Jeg kan ikke stå og se på at statsministeren må stå og besvare spørsmål om mine uttalelser og mine handlinger for 20 år siden, sa Sandberg til avisen.

4. april ble det klart at Sandberg ikke skulle fortsette. Han gikk tilbake til jobben som fiskeriminister – en stilling han trakk seg fra bare fire måneder senere.

5. Tor Mikkel Wara

Det var en overraskelse for mange da Wara ble utnevnt til justisminister. Som ung FpUer hadde han blitt sett på som kronprins og lysende stjerneskudd, men i stedet meldte han overgang til pr-bransjen der han jobbet i over 20 år i forskjellige byråer.

I løpet av denne perioden har han fungert som nær samtalepartner og rådgiver for Siv Jensen. I april 2018 gjorde han derimot comeback og ble ny statsråd.

Tor Mikkel Wara tok over som justisminister etter Sylvi Listhaug. Per Sandberg fungerte som justisminister bare midlertidig.
Tor Mikkel Wara tok over som justisminister etter Sylvi Listhaug. Per Sandberg fungerte som justisminister bare midlertidig. (Foto: Berit Roald / NTB scanpix)

De siste ukene har han fått mye oppmerksomhet for truslene og hærverket mot huset sitt, etter forestillingen «Ways of seeing». Wara har selv sagt at truslene har en kjedesammenheng med teaterstykket.

Nå går han ut i permisjon og blir erstattet av Jon Georg Dale – den sjette justisministeren fra Frp på fem år. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

I denne pressekonferansen offentliggjør PST at justisministerens samboer er siktet
05:42
Publisert: