– Jeg føler at vi mangler informasjon, så jeg tror alle er tjent med at han svarer på spørsmål fra Stortinget, sier stortingsrepresentant Torgeir Fylkesnes (SV).

Han sikter til fiskeriminister Per Sandbergs private Iran-besøk sammen med den norsk-iranske kvinnen Bahareh Letnes, som eier sjømatselskapet B&H General Trading Company Bahareh Letnes.

Det var Filter Nyher og VG som først omtalte turen fredag kveld. Så kunne DN fortelle at iranske myndigheter har bedt om et møte med Sandberg på turen, og at hans eget departement ikke var kjent med den.

Sandberg har i de siste årene vært svært positiv til mulig eksport av norsk sjømat til Iran etter at atomavtalen landet inngikk åpnet markedet og fikk sanksjoner hevet. I dag er avtalen i spill, siden USAs president Donald Trump trakk seg fra den.

SV-representant Torgeir Fylkesnes vil spørre Per Sandberg om saken.
SV-representant Torgeir Fylkesnes vil spørre Per Sandberg om saken. (Foto: Ida von Hanno Bast)

Sandberg reagerer

– Vi trenger avklaring når det gjelder to ting: Mulig kontakt med iranske myndigheter og Sandbergs relasjon til den iranske kvinnen, sier Fylkesnes, som sitter i både kontroll- og næringskomiteen på Stortinget.

Fylkesnes mener det er riktig å stille spørsmål skriftlig via Stortingets spørreinstitutt siden statsråder må svare nasjonalforsamlingen «så pinlig korrekt som overhodet mulig». Han vil blant annet spørre om Sandberg har hatt kontakt med myndighetene i Iran under turen.

Spørsmålet vil bli stilt 1. august når muligheten for å stille spørsmål åpner igjen. Da har Sandberg seks dager til å svare.

Sandberg reagerer på det han mener er mistenkeliggjøring av turen.

– Det at «noen» prøver å produsere konspirasjon- og korrupsjonsteorier av dette er det reneste tøv, skriver han i en tekstmelding.

Han understreker at han er på en privat reise, som er 100 prosent fri fra jobbrelasjoner.

– Sandberg må innse at dette er i det offentliges interesse og at det er viktig å vise at det er ryddige forhold, sier Fylkesnes.

Ap: Viktig med avklaring

Også Arbeiderpartiets næringspolitiske talsperson Terje Aasland følger saken nøye.

– Jeg mener det er usedvanlig viktig å få avklaring i denne saken. Dette gjelder hvilke relasjoner Sandberg har, handelspolitisk kontakt med iranske myndigheter og utenrikspolitikken overfor Iran, sier han.

Arbeiderpartiets næringspolitiske talsperson Terje Aasland vurderer å stille spørsmål om saken.
Arbeiderpartiets næringspolitiske talsperson Terje Aasland vurderer å stille spørsmål om saken. (Foto: Fartein Rudjord)

Det er aktuelt for Aasland å stille skriftlig spørsmål om saken om det ikke kommer noen tilfredsstillende redegjørelse fra Sandberg.

– Sandberg må avklare hva slags rolle han har overfor dette selskapet og denne kvinnen, det er ikke nok å si at han er på ferie. Det andre er at iranske myndigheter vil ha kontakt med Sandberg, er det noe der? I tillegg er jo Iran et land Fremskrittspartiet har vært veldig kritisk til rent utenrikspolitisk.

Han ønsker også at statsministeren kommer på banen.

– Jeg mener statsministeren må komme på banen og gi redegjørelse for hva hun vet om saken. Jeg vil bli forundret om hun ikke er kjent med saken.

Statsministerens kontor har svart med følgende kommentar:

– Vi ser ikke grunnlag for en redegjørelse fra statsministeren. Per Sandberg har opplyst at han er på privat ferie.

Har ikke svart

DN har siden lørdag forsøkt å komme i kontakt med Letnes, som foreløpig ikke har besvart henvendelsene.

Hun har tidligere avvist overfor Fiskeribladet, som først omtalte henne, at hun er fiskeeksportør. Selskapet «B&H General Trading Company Bahareh Letnes» ble opprettet i januar, og skal drive med «produksjon, utvikling, kjøp og salg herunder eksport av fisk og sjømatprodukter og annet som naturlig faller sammen med dette».

– For det første er selskapet kun registrert med sikte på handel mellom Norge og Iran, selskapet har ikke eksportert eller importert noe som helst. Selskapet har heller ikke tillatelse til å eksportere sjømat, og vil med stor sannsynlighet bli slettet, skrev Letnes da til Fiskeribladet.

DN har også vært i kontakt med Sandberg om saken.

– Disse spørsmålene er svart ut tidligere, til DN og Fiskeribladet, skriver han i en tekstmelding. (Vilkår)

– Når de kommer i land og lurer på hvor høyt over havet de er
Turistsjef i Geiranger Ove Skylstad forteller hva som kjennetegner bobilturisten og cruiseturisten.
02:06
Publisert: