Som perler på snor går Erna Solbergs gamle statsråder videre til toppjobber i norsk samfunns- og næringsliv. Bent Høie (H) er på plass som statsforvalter i Rogaland. Frank Bakke-Jensen (H) er straks i gang som fiskeridirektør. Jon Georg Dale (Frp) og Tor Mikkel Wara (Frp) gikk til pr-byrået First House, mens Monica Mæland (H) og Iselin Nybø (V) er partnere i adovaktfirmaet Schjødt.

Nå er det Trine Skei Grandes tur. I dag ble det klart at hun blir partner og rådgiver i kommunikasjonsbyrået Footprint. Selskapet beskriver seg selv som et «klimabyrå som utelukkende går inn i prosjekter som bidrar til raskere, lønnsom omstilling».

– Du var av svært mange spådd en karriere i kulturlivet. Hvorfor pr-bransjen?

– Dette er ikke pr-bransjen. Jeg var veldig klar på at jeg ikke skulle dit. Bærekraft var et av områdene jeg vil jobbe med. Jeg har satt krav til næringslivet i min forrige jobb, men jeg vil gjerne være på lag også, ved å være tolk og bro mellom politikk og næringsliv, sier Skei Grande.

– Pengene er kanskje også bedre her?

– Nei, det tror jeg ikke egentlig. Men nå var det dette jeg hadde lyst til. Jeg har ønsket meg til Footprint og er kjempeglad for at dette gikk i orden. Jeg har jobbet så mye med omstilling og klima, og har alltid hatt et ønske om å hjelpe næringslivet. Da er dette et veldig godt alternativ.

Fra politikk til kommunikasjon for Trine Skei Grande. Her med grunnlegger og partner i Footprint Beate Nossum og byråleder Øyvind Vederhus.
Fra politikk til kommunikasjon for Trine Skei Grande. Her med grunnlegger og partner i Footprint Beate Nossum og byråleder Øyvind Vederhus. (Foto: Per Thrana)

Selv om det er over et år siden hun gikk av som Venstre-leder, sniker Skei Grande inn en velkjent kjepphest for partiet:

– Dette er en sjanse til å jobbe med det jeg har et stort hjerte for – små og store bedrifter – og sørge for at vi har et næringsliv som er bærekraftig og vekstkraftig fremover, sier hun.

Uproblematisk overgang

Skei Grande var fast møtende stortingsrepresentant fra 2001 til hun ble kulturminister i 2018, og senere kunnskapsminister. Sist hun hadde en jobb utenfor politikken, var i forrige århundre, da som generalsekretær i Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner i 1999.

Nå skal hun selge det unike nettverket og kunnskapen en partileder opparbeider seg til selskapets kunder, som blant annet inkluderer Oda, Widerøe, Orkla, Nissan og WWF. Det er uproblematisk, skal vi tro Venstre-veteranen, som mener hennes politiske liv og virke er en klar parallell til jobben hun skal gjøre i Footprint.

Trine Skei Grande blir kollega med tidligere Ap-politiker og stortingsrepresentant Jon Olav Alstad.
Trine Skei Grande blir kollega med tidligere Ap-politiker og stortingsrepresentant Jon Olav Alstad. (Foto: Per Thrana)

– Jeg føler først og fremst at jeg har en kompetanse jeg har bygget opp. Men jeg setter den i den samme endringsprosessen den har vært i før: Å snu oss til en grønnere og mer bærekraftig hverdag. Det er den samme drivkraften som jeg alltid har hatt, sier hun.

– Gruer du deg til å ta oppdrag som går på akkord med egne meninger eller prinsipper?

– Nei, det var derfor jeg gikk hit. Her er målsetningene så klare at jeg vet at de er i tråd med det jeg står for. Og jeg vil omstille alle sektorer, så hvis noen trenger råd og hjelp, er jeg klar for det.

Grunnlegger og partner i Footprint, Beate Nossum, stemmer i. Hun mener nysigneringen er en av landets fremste eksperter på utforming av klimapolitikk, og trekker frem erfaringen som partileder og statsråd med ansvar for kompliserte regjeringsforhandlinger som viktige egenskaper.

– Vår agenda speiler godt Trine Skei Grandes politiske liv, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.