Ved neste års landsmøte skal Venstre velge ny ledelse. Leder Trine Skei Grande og nestlederne Terje Breivik og Ola Elvestuen er alle på valg. Grande har ledet partiet siden 2010, mens de to nestlederne har sittet siden 2012.

I både 2013 og 2017 ledet Grande Venstre over sperregrensen, og senere også inn i regjering. De siste årene har imidlertid vært tøffe, med flere skandaler, blant annet i desember i fjor da Grande ble tatt i å baksnakke partikollega Abid Raja. I alle måneder i 2019, utenom juli, har Venstre ligget under sperregrensen i snitt på meningsmålingene, ifølge Poll of polls.

Trine Skei Grande leder Venstre, som har slitt stort de siste årene.
Trine Skei Grande leder Venstre, som har slitt stort de siste årene. (Foto: Didrik Linnerud Arnesen)

Kilder: Enklest om Grande går

Valgkomiteen som skal innstille den nye ledelsen ledes av Per A. Thorbjørnsen, som i en årrekke har vært sentral for Venstre i Stavanger. Så langt har komiteen hatt to møter.

DN har hatt samtaler med flere som har kjennskap til komiteens arbeid. På et av møtene får DN opplyst at Thorbjørnsen skisserte ulike scenarioer for veien videre, som blant annet handlet om det kommende valgresultatet og hva partileder Trine Skei Grande ville ønske fremover.

Thorbjørnsen skal ha understreket viktigheten av fornyelse i ledelsen. DNs kilder forteller at Thorbjørnsen pekte på ett scenario som den enkleste løsningen: Venstre gjør et godt valg og Grande kommer frem til at hun vil gå av etter det. Andre resultater ble sett på som mer krevende.

Thorbjørnsen: Har vært på dagsordenen

Thorbjørnsen bekrefter at ulike scenarioer er blitt diskutert.

– Vi har naturligvis snakket om ulike scenarioer som kan oppstå. Det er en del av å være gjennomtenkt og forberedt. Utover det har jeg ikke noe behov for å kommentere scenarioer, sier han.

Også fornyelse har vært tema, forteller Thorbjørnsen.

– Det er naturlig at ordet fornying dukker opp. Dagens trio har sittet siden valget i 2011, så vi drøfter naturligvis det. Jeg tror og håper at partiorganisasjonen har all respekt for det. Så de kildeutsagnene til DN kommenterer jeg ikke, sier han.

– Hva som er sagt i møter er vi enige om at er til innvortes bruk, men jeg har ikke noe problem med å si at ulike scenarioer og fornying har vært på dagsordenen. Det vil jeg si er en helt naturlig del av vår arbeid, legger han til.

Lov å tenke høyt

Thorbjørnsen understreker at det så langt i hovedsak er blitt drøftet prosess i møtene, og at arbeidet har startet tidligere enn vanlig for å legge opp til en «inkluderende og åpen prosess i møte med partiorganisasjonen».

– Akkurat nå handler alt om valget i september, og ikke arbeidet i valgkomiteen. Hele partiorganisasjonen er innrettet mot det, og så skal vi ta for oss hva som skjer med sentrale verv til høsten.

– Vi skal først og fremst lage en innstilling til landsmøtet i april. Generelt vil jeg ikke uttale meg om det som er gjenstand for åpen debatt i valgkomiteen. Det ligger i vårt arbeid at man har lov til å tenke høyt, sier han.

Grande vil ikke kommentere

DN har sendt kildebeskrivelsen og uttalelsene til valgkomiteens leder til Trine Skei Grande.

– Grande har ingen kommentar til dette, skriver pressesjef Karl Arthur Giverholt i en epost. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.