Flere nettbutikker har varslet at de vurderer å flytte deler av salget ut hvis økt momsfritak for utenlandske konkurrenter blir en realitet.

Nå advarer advokat Bjørn Christian Lilletvedt Tovsen i advokatfirmaet Thommessen mot å tro at flytting er en enkel løsning.

Ifølge Tovsen har Skatteetaten tidligere skåret gjennom og etterberegnet store momsbeløp for salg fra utlandet fordi selger skjønnsmessig har hatt sterk tilknytning til Norge. Etaten har også vunnet tvistesaker om dette både i tingretten og Høyesterett.

Dermed er det usannsynlig at store norske netthandlere kan nøye seg med å flytte salget av billigere varer til Sverige for å tilpasse seg høyere momsfritaksgrense, men beholde salget av de dyrere her i landet. Selskapene risikerer å måtte flytte hele virksomheten ut for å oppnå momsfritak etter en ny beløpsgrense på 500 kroner, ifølge Lilletvedt Tovsen.

– Mitt inntrykk av debatten er at enkelte tror at utfordringene knyttet til det økte fribeløpet kan håndteres simpelthen ved å flytte beholdningen av varer som har verdi under fribeløpet ut av landet, for så å selge varene over nett til kunder i Norge. Skatteetatens praksis, og de sakene Skatteetaten har vunnet i domstolene, viser at dette ikke nødvendigvis er tilstrekkelig for å kunne selge momsfritt og konkurrere på like vilkår med utenlandske bedrifter, sier han.

Ifølge advokaten er veien inn i det norske momssystemet kort for et selskap som bedømmes til stadig å ha en «sterk tilknytning» hit til landet – eksempelvis ved å drive nettsalg både fra Sverige og Norge.

– Da er det er en ganske stor risiko for at salg også fra Sverige vil bli ansett som momspliktig i Norge, sier han.

Ekstra avgift

Fortsatt er det uklart om regjeringen får flertall i budsjettforhandlingene med Venstre og KrF for sitt forslag om å øke momsfritaket for utenlandsk netthandel. KrF er imot, mens Venstre har foreslått et kompromiss på å øke grensen til 350 kroner.

Det er en dom i Høyesterett fra 2006 og en annen fra Oslo tingrett så sent som i mars 2014 Lilletvedt Tovsen mener åpner for skattemessig gjennomskjæring når et selskap har forretningssted utenlands men også driver virksomhet her i landet.

I høyesterettsdommen mot et filmfremkallingsselskap distribuerte selskapet fremkallingsposer for film her i landet. Film ble fremkalt i Finland. Ordrer over 200 kroner ble sendt en representant her i landet og avgiftsberegnet med betaling til en norsk konto. De mindre ble sendt direkte til bestiller uten avgift. Høyesterett kom til at det var tilstrekkelig tilknytning mellom Norge og denne omsetningen og mente alt var avgiftspliktig. Selskapet ble dømt til å etterbetale fem millioner kroner i moms.

Et selskap som drev netthandel med blant annet kontaktlinser, kosttilskudd og blekkpatroner fra Sverige ble i tingretten dømt til å etterbetale 16 millioner kroner i avgift. Selskapet gikk konkurs.

– Men hvordan kan et netthandelsselskap selge uten moms dersom momsfritaksgrensen nå økes til 500 kroner?

– Da må de gjøre mer enn å flytte varebeholdningen ut av Norge, sier advokat Bjørn Christian Lilletvedt Tovsen.

Krever endring

– Det er ekstra meningsløst dersom et norsk datterselskap i utlandet skal behandles forskjellig fra andre utlendinger. Dette må politikerne rydde opp i, sier konsernsjef Ole Vinje. Han leder Komplett-gruppen, en norsk netthandel-gigant med 14 nettbutikker, ialt 620 ansatte og norsk omsetning på 3,8 milliarder kroner.

Vinje registrerer at Venstre nå vil ha grense for momsfritak på netthandel fra utlandet på 350 kroner der regjeringen vil ha 500 og KrF foreløpig ingen endring av dagens 200-kronersgrense.

– Venstre går et skritt i riktig retning, uten at vi har finregnet på konsekvensene. De skal også ha pluss for å ville forenkle prosedyrene for avgiftsberegning, sier Vinje.

Komplett-sjefen sier gruppen kjenner dommene og risikoen ved å flytte salget av de billigere varene til utlandet, og at spørsmålene stadig er til vurdering i påvente av politikernes avgifts-beslutning.

– Nei, det har ikke vært vurdert å flytte alt ut. Men planene om et nytt næringsbygg til 300 millioner kroner er lagt på is, sier Ole Vinje til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.