Line Oma er bydelsordfører i Gamle Oslo og sitter i kvinnenettverket i Oslo Ap. På Facebook skriver hun fredag:

«Ta fikenbladet fra munnen. Jeg er drittlei av byråkratisk pjatt, preik om maktkamper og fløyer. Dette handler om det som burde vært sagt for lenge siden: Ap kan ikke ha en nestleder eller fremtidig partileder som tenker med feil hode.»

Line Oma (30) er bydelsordfører i Gamle Oslo og mener partiet ikke kan ha en nestleder som tenker med feil hode.
Line Oma (30) er bydelsordfører i Gamle Oslo og mener partiet ikke kan ha en nestleder som tenker med feil hode. (Foto: Bernt Sønvisen/Arbeiderpartiet)

Hun får støtte fra Jonas Bals. Han skrev boken «I bevegelse» sammen med Jonas Gahr Støre og var inntil i høst en av de mest sentrale rådgiverne på Stortinget for partilederen.

– Ja, jeg støtter Oma. Det er bra at taushetskulturen blir brutt, skriver Bals i en tekstmelding til DN.

Bals er i dag rådgiver i LO.

Må få ro

Også Gro Balas, tidligere byråd i Oslo og tidligere nestleder i Aps kvinnebevegelse, krever at Giske går av.

– Det hadde vært det rette for å få ro. Grensene for oppførsel må være klare og tydelige, særlig når vi har ansvar for unge mennesker. Hvorfor har ikke Giske lagt alle kortene på bordet slik at han kunne spart kvinnene som nå har det vondt og ikke tør å varsle. Og hvorfor har ikke Støre krevd det samme av Giske, sier Balas til DN.

Ingen kommentar

DN har vært i kontakt med Oma, men hun ønsker ikke å kommentere uttalelsen og viser til at hun bare snakker på vegne av seg selv. DN har bedt om tilsvar fra Trond Giske, men han har ikke svart på avisens henvendelse.

Trond Giske innrømmet torsdag at han har utsatt kvinner for upassende oppførsel og beklaget det sterkt. Jonas Gahr Støre gikk samtidig ut og kalte oppførselen til sin nestleder for «kritikkverdig». DN har skrevet om en rekke varsler og bekymringsmeldinger som kvinner har levert partiledelsen.

Ikke gjort jobben

Oma skriver at hun «vet hvorfor det er så pinlig stille i partiet om dagen.»

«Det er fordi ingen har gjort jobben sin. Jens har ikke gjort jobben sin. Jonas har ikke gjort jobben sin. Anniken, leder av Arbeiderpartiets kvinnenettverk, har ikke gjort jobben sin. Raymond, tidligere partisekretær, har ikke gjort jobben sin. Vi andre i organisasjonen har ikke gjort jobben vår. Vi har stilltiende gitt vår aksept til elefanten i rommet. Ingen ønsker å skade partiet eller en dyktig politiker, og derfor sitter vi nå i ei lekk skute som vi håper skal dugge videre bare vi plastrer litt. Men denne skuta trenger nytt skrog», skriver Oma.

Partikontorets ansvar

På spørsmål fra DN til tidligere Ap-leder Jens Stoltenberg om hvorvidt han på noe tidspunkt ble orientert om upassende oppførsel fra Trond Giske svarer Stoltenbergs pressesjef Stein Hernes at «denne typen spørsmål ble håndtert av partikontoret ved partisekretæren da Jens Stoltenberg var partileder.

Stoltenberg går ikke inn i pågående saker i norsk politikk, og viser til at de håndteres av nåværende ledelse.»

«Null lederskap»

En rekke partikolleger har under hennes innlegg på Facebook skrevet støttende kommentarer, deriblant tidligere statssekretær for justisminister Grete Faremo, Kristin Bergersen: «Pinlig stille? Nja. Mye støy og null lederskap. Og altfor mange som har akseptert en ukultur. Og hvordan endre den kulturen når den største eksponenten er nestleder i partiet? Jeg tror ikke det er mulig.»

Kvinnepolitisk ansvarlig i Nordstrand Arbeiderparti, Anne Nyeggen, skriver: «Etter hvert som historiene kommer, er det å legge seg flat ikke lenger nok. Og nei, det har ikke vært stilltiende aksept for den slags jakt heller. Vi er nok mange som har lurt på når Karma skulle komme.»

Fylkesledere slutter rekkene

Bergens Tidende skriver fredag at de har vært i kontakt med 13 av i alt 18 fylkesledere i partiet. Ingen av dem vil at Trond Giske skal trekke seg som nestleder etter varslingssakene.

De uttrykker alle også tillit til at Støre og resten av partiledelsen har håndtert saken rett, og at de også vil gjøre det i fortsettelsen.(Vilkår)

Kjetil B. Alstadheim: – Det er lite som tyder på julefreden egentlig kommer til å senke seg ordentlig for partiet i denne saken
Politisk redaktør i Dagens Næringsliv oppsummerer etter Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støres pressekonferanse.
02:06
Publisert: