Fredag kommenterer nestleder Hadia Tajik i Arbeiderpartiet for første gang varslene om Trond Giske. Tajik skriver følgende på sin åpne Facebook-side:

«Min nestlederkollega, Trond Giske, har offentlig erkjent at han har opptrådt på en måte som har vært ubehagelig overfor noen kvinner. Sakene er håndtert av partileder og partisekretær. Jeg kjenner ikke det fulle innholdet i alle varslene de har konfrontert ham med i går.

Onsdag ble jeg imidlertid kontaktet av to av varslerne, og gjort kjent med innholdet i deres varsel.

Dette hadde de allerede formelt levert inn, og de ville selv at jeg skulle kjenne til deres saker. For meg var varslene rystende lesning, både som menneske, nestleder og jurist.

Jeg kjenner ikke til hvordan disse eller andre varsler er vurdert i oppfølgingen, og hva Tronds tilsvar har vært utover at han erkjenner at han har opptrådt belastende. Men jeg registrerer konklusjonen, slik den fremkommer i pressemeldingen fra i går.

I samtale med noen av kvinnene som har varslet forstår jeg at de ikke opplever at de har vært godt nok ivaretatt av partiet. Slik skal det ikke være. Vi sier det skal være trygt å varsle. Da må vi praktisere det også. Det stilles særlig høye krav til et parti og en arbeidsplass som Arbeiderpartiet, nettopp fordi vi ber om folks tillit til å forandre Norge til det bedre. Da er vi nødt til å starte med oss selv.»

Første kommentar

Posten blir i rask fart «likt», delt og diskutert på det sosiale mediet. Det er første gang Hadia Tajik kommenterer saken etter at Jonas Gahr Støre på torsdag gikk ut og kalte oppførselen til sin nestleder Trond Giske for «kritikkverdig».

Trond Giske innrømmet samme dag at han har utsatt kvinner for upassende oppførsel og beklaget det sterkt.

DN har skrevet om en rekke varsler og bekymringsmeldinger som kvinner har levert partiledelsen.

Fredag øker presset mot Trond Giske.

Presset øker

Aps bydelsordfører Line Oma er den første i partiet som krever at Trond Giske trekker seg som nestleder.

«Ta fikenbladet fra munnen. Jeg er drittlei av byråkratisk pjatt, preik om maktkamper og fløyer. Dette handler om det som burde vært sagt for lenge siden: Ap kan ikke ha en nestleder eller fremtidig partileder som tenker med feil hode.», skrev hun på Facebook.

Oma får støtte fra Jonas Bals. Han skrev boken «I bevegelse» sammen med Jonas Gahr Støre og var inntil i høst en av de mest sentrale rådgiverne på Stortinget for partilederen.

Fredag gikk også LO-leder Hans Christian Gabrielsen ut og kommenterte saken.

– Jeg ser med uro og stort alvor på varslene mot nestleder Trond Giske. Slik skal vi ikke ha det i arbeiderbevegelsen, sier han i en skriftlig uttalelse.

DN har bedt om tilsvar fra Trond Giske, men han har ikke svart på avisens henvendelse. Like etter at Hadia Tajik la ut sin melding på fredag, la Giske ut en egen melding om at han er blitt sykmeldt. (Vilkår)

Kjetil B. Alstadheim: – Det er lite som tyder på julefreden egentlig kommer til å senke seg ordentlig for partiet i denne saken
Politisk redaktør i Dagens Næringsliv oppsummerer etter Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støres pressekonferanse.
02:06
Publisert: