I et intervju med DN tirsdag kaller Arbeiderparti-nestleder Trond Giske partiets andre nestleder, Hadia Tajik, for «en veldig flink ung jente». Tajik er 34 år gammel og har tidligere vært kulturminister, mens Giske er 50 år med fortid som blant annet næringsminister og kulturminister.

Tre år eldre Marianne Marthinsen blir i det samme intervjuet omtalt som kvinne av Giske, som har fått mye oppmerksomhet etter at han overtok Marthinsens rolle som finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

Nå har Tajik besvart nestlederkollegaen med en ironisk melding på Twitter:

– Du er ganske flink du og da, skriver Tajik til Giske, og legger til et smilefjes på slutten.

Også svaret til Giske på Twitter er humoristisk.

- Takk for det. Kan nok bli flinkere til å unngå ironi i svar til journalister, men klarer meg ellers greit, tross høyt fremskreden alder, skriver han.

Tok over for Marthinsen

Torsdag tok valgkomiteen i Arbeiderpartiets beslutning om å vrake Marianne Marthinsen som Aps finanspolitiske talsperson. Giske tar over den viktige stillingen, mens Tajik blir leder av arbeids- og sosialfraksjonen i Ap. Etter at VG avslørte Giskes ønske om å ta over etter Marthinsen, har det kommet mange sterke reaksjoner.

Det er bred oppslutning i partiet om at Marthinsen har gjort en god jobb på et av partiets viktigste politikkområder.

– Jeg har full forståelse for at det er sterke følelser rundt fordeling av oppgaver i stortingsgruppen, men alle kan være veldig trygge på at både kjønnsfordelingen og aldersfordelingen kommer til å være veldig god. Og akkurat i det skiftet vi gjør nå, så er det nøyaktig samme kjønnsfordeling og litt yngre aldersfordeling, fortalte Trond Giske i intervjuet med DN.

Grunnen til at det nå er samme kjønnsfordeling og litt yngre aldersfordeling begrunnet han med at Tajik tar over i arbeids og sosialkomiteen.

– En veldig flink ung jente (Hadia Tajik, 34 år, red.anm.) tar over etter en 60 år gammel mann (Dag Terje Andresen red.anm.) i arbeids- og sosialkomiteen. En mann (Trond Giske red.anm.) på 50 år tar over etter en kvinne (Marianne Marthinsen 37 år red.anm.) i finanskomiteen, sa Giske.

Kvinneoppgjør

Både da nyheten kom om at Marthinsen kunne bli vraket og da det faktisk skjedde, var det mange sterke reaksjoner i Arbeiderpartiet. Tirsdag kveld skrev Ap-politiker og tidligere statssekretær Laila Gustavsen et innlegg på Facebook der hun avsluttet med «kiss my ass».

«(...)Etter 4 år som finanspolitisk talsperson skal Marianne Marthinsen altså være dårligere kvalifisert enn en mann som aldri har hatt vervet. Kiss my ass», skrev Gustavsen.

En rekke Ap-veteraner støtter Gustavsen. Nina Mjøberg, som har representert Ap i finanskomiteen på Stortinget som vara for Gustavsen, mener partiet er for dårlig på likestilling.

– Jeg synes veldig mange posisjoner går til menn fremfor damer i Arbeiderpartiet for tiden, sa Mjøberg.

– Unge kvinner mot middelaldrende menn taper ofte. Det synes jeg vi må slutte med, sa tidligere statssekretær Kristin Bergersen (Ap).

Marthinsen ville tirsdag ikke kommentere saken til DN utover at hun tar ledelsens beslutning til etterretning. (Vilkår)

Fem ting det er verdt å vite før tyskerne går til urnene
Søndag er det valg i Tyskland. DNs kommentator Kjetil Wiedswang forklarer det tyske valget på to minutter.
02:10
Publisert: