Trond Giske skal lørdag holde innledningen når Orkland Arbeiderparti konstitueres. Opptredenen på Folkets Hus på Gjølme blir hans første siden han trakk seg som nestleder og finanspolitisk talsperson, mistet plassen i sentralstyret og ble flyttet til kulturkomiteen på Stortinget.

– Det gikk kjempebra da han var her sist. Han er så flink til å få glød i folk, finne de riktige ordene og skape stemning, sier Trude Cathrine Tevik Gulbrandsen.

Hun er lederen i det lokale interimsstyret for Arbeiderpartiet, og har gode minner om da Giske var innom sist på kick-off-møte i 2017.

Bakgrunnen for Giskes avgang var flere varsler om seksuell trakassering. Det var DN som først omtalte saken i desember. Arbeiderpartiet har konkludert med at Giske har brutt partiets regelverk mot seksuell trakassering og blant andre nestleder Hadia Tajik har reagert kraftig på innholdet i varslene.

Trenger han tilbake

Stortingsrepresentant Jorodd Asphjell har bakgrunn fra Orkdal, en av kommunene som nå slås sammen til det nye lokallaget i Orkland. Han kommer på møtet.

Trude Cathrine Tevik Gulbrandsen ser frem til at Giske kommer.
Trude Cathrine Tevik Gulbrandsen ser frem til at Giske kommer. (Foto: Truls Lereggen/Sør-Trøndelag)

– Vi har behov for å få Trond tilbake som ideolog, som organisator og for å fronte partiets politikk i mange viktige saker, sier Asphjell.

Giske har hatt en rekke fremtredende roller i partiet i de siste 20 årene, inkludert stortingsrepresentant, statsråd og nestleder. Asphjell tror Giske blir viktig fremover, til tross for varslersakene og den bitre konflikten i partiet.

– Han har en egen evne til å ha forsamlinger i sin hule hånd. For partiet blir det godt å få ham tilbake, sier stortingsrepresentanten.

– Jeg håper han fortatt kan være en ressurs for partiet. Han har stor kunnskap og erfaring og det må vi bruke på best mulige måte, sier Gulbrandsen.

Fortsatt konflikt

Arbeiderpartiet har konkludert i saken, men likevel er det fortsatt ikke ro i partiet som har gått kraftig tilbake på meningsmålinger de siste årene.

Lørdag gjør Giske comeback på den politiske scenen.
Lørdag gjør Giske comeback på den politiske scenen. (Foto: Kristin Svorte)

Giskes advokater har flere ganger gått i strupen på Arbeiderpartiet og leder Jonas Gahr Støre for håndteringen av saken. Han bestrider tre av varslene som var med på å felle ham, noe som kom frem i et brev til partiets sentralstyre først omtalt i VG.

– Jeg har veldig stor forståelse for at Trond har behov for å fortelle sin historie. Det har jeg all respekt for. Men nå er det satt sluttstrek og vi ser alle frem til at Trond kommer tilbake på Stortinget, sier Asphjell.

Den tidligere nestlederen er ikke den eneste som har trukket seg i Arbeiderpartiet den siste måneden. Sekretariatsleder Hans Kristian Amundsen sa opp i slutten av januar på grunn av en konflikt med partisekretær Kjersti Stenseng, som blir sett på som en nær alliert av Giske.

Vet ikke hva som blir sagt

På grunn av enorm pågang fra pressen, har Orkland Arbeiderparti publisert en pressemelding med lørdagens program. Der kommer det frem at Giske vil holde sin innledning rundt klokken 14, og deretter vil åpne for spørsmål.

Trude Cathrine Tevik Gulbrandsen vet ikke hva Giske skal si under innledningen.

– Det er det ingen av oss som har noen innsikt i, men det bruker vi heller aldri å spørre om, sier hun.

Hun ønsker ikke å si noe om konflikten i partiet om Giske-saken, og forklarer at man ikke har kjent så mye på det blant de små lokalpartiene som skal slås sammen.

– Jeg tror han vil snakke om situasjonen partiet er i og hvilke saker vi må bruke mer tid på for å fremstå som det partiet vi er. Og han vil være opptatt av at Trøndelag skal være enda tydeligere og sterkere nå som vi er ett fylke, sier Asphjell.

Trond Giske har ikke besvart DNs henvendelser torsdag og fredag. (Vilkår)

Full fyr i Sveriges NATO-debatt
02:12
Publisert: