Haddy Njies bok om hvordan hun og tidligere Ap-nestleder Trond Giske hadde det under varslersakene mot ham, har fått stor oppmerksomhet i de siste dagene. Det har kommet kraftige reaksjoner fra flere varslere, og også et intervju på NRK-talkshowet «Lindmo» har fått kritikk.

Diskusjonen går også internt i NRK, der Njie lenge har vært programleder.

Fredag skrev en ansatt i et innlegg på et lukket NRK-forum at han «blir småkvalm av denne saken». DN har fått tilgang til den interne diskusjonen.

Etikkredaktør: Giske klaget

Den NRK-ansatte delte et innlegg etikkredaktør Per Arne Kalbakk skrev i mars, da Giske også fikk mye oppmerksomhet knyttet til Bar Vulkan-saken.

I innlegget skriver Kalbakk at Giske klaget på at ordet «trakassert» ble brukt i en sak hos NRK Ytring, og «gjorde det klart at han heretter vil reagere mot alle medier som bruker ord som «trakassering» eller «sextrakassering» om varslersakene mot ham».

Ifølge Kalbakk begrunnet han det med at det er juridiske begreper, og at «bruken av dem innebærer konstaterende påstander om at han har begått lovbrudd i saker som aldri er blitt etterforsket av noen påtalemyndighet».

Arbeiderpartiet konkluderte i januar 2018 at Giske i flere saker hadde brutt partiets retningslinjer mot seksuell trakassering.

Fikk svar fra Njie

Den NRK-ansatte stusset på argumentasjonen, og lurte på om det hang sammen med Njies beskrivelser av varslersaken til Line Oma, som fredag gikk ut mot henne. Så kom svaret fra nettopp Njie.

«Jeg ser kanskje dette annerledes enn deg (vet ikke med vanlige folk), men Redaktørforeningen skriver på sine nettsider: «Seksuell trakassering er forbudt i Norge. Fra 1. januar 2018 trådte en ny felles Lov om likestilling og forbud om diskriminering i kraft. Loven gjelder på alle samfunnsområder». Det finnes altså ingen seksuell trakassering som er lovlig, like lite som det finnes underslag eller voldtekt som er lovlig».

«Når en journalist skriver at Trond har seksuelt trakassert noen, anklager journalisten ham dermed for en straffbar handling».

Hun skrev i en ny kommentar om Oma.

«Jeg er ellers litt usikker på hva som gjør deg kvalm. Er det at Trond bestrider Line Omas påstander om hendelsesforløpet den kvelden, og at jeg gjengir dette og den dokumentasjonen jeg har vært gjennom i sammenheng med boken. I så fall: Hvorfor er det kvalmende å bestride en anklage du ikke mener er rett? Hører mer om hva du mener, dette er en interessant diskusjon. PS: Hverken Trond eller jeg har et pr-apparat. Bare hverandre».

Per Arne Kalbakk ønsker ikke å kommentere om interne diskusjoner i NRK.
Per Arne Kalbakk ønsker ikke å kommentere om interne diskusjoner i NRK. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix)

Vil ikke kommentere

DN har vært i kontakt med Njie om saken, og spurt hva hun tenker om at hun først intervjues av NRK og deretter deltar i den interne diskusjonen om saken.

– Jeg har ingen kommentar til hva som skrives i et internt diskusjonsforum for oss i NRK. For min egen del diskuterer jeg ikke i slike forum, men svarer selvsagt hvis et spørsmål er direkte rettet til meg, skriver hun i en melding.

DN har også spurt etikkredaktør Kalbakk om saken og Njies dobbeltrolle.

– Det skal være takhøyde for intern diskusjon i NRK, og det vil ikke være riktig av meg å kommentere ting som er skrevet i et internt diskusjonsforum, skriver han i en melding.

Trond Giske har ikke svart på DNs henvendelse om saken. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.